Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V Jablonném proběhl největší sraz neonacistů posledních let

Archiv

Na místě preventivně dohlíželo kolem dvou set policistů včetně posil z pořádkové jednotky Severočeského kraje.


"Proti účastníkům soukromé akce nezasáhli, protože v jejím průběhu žádné porušení zákona nezjistili," sdělila dnes mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.


Premiér a bývalý ministr vnitra Stanislav Gross  řekl, že si k setkání vyžádá přesné informace.


"V každém případě si velmi nepřeji, aby Česká republika byla místem, kde se budou sjíždět takovíto extremisté. Já si k tomu (k setkání) nepochybně nechám dát podrobnou informaci," uvedl Gross.


Teprve pak se může vyjádřit k bezpečnostním opatřením, které k setkání přijala policie. Premiér nekomentoval, zda jsou v Česku dostatečně nastaveny zákony tak, aby zabraňovaly podobným setkáním extremistů. Boj s nimi Gross vyhlásil před čtyřmi lety po setkání skinů v Senohrabech u Prahy. Ve své tehdejší funkci ministra vnitra prohlásil, že projevy rasismu a neonacismu již nebude tolerovat.


Podle členů občanského sdružení Tolerance a občanská společnost byl sobotní koncert největší akcí neonacistických skupin v zemi za poslední čtyři roky.


"Policie dala svou nečinností jasně najevo, že se u nás podobné akce mohou konat, obávám se, že s takovým přístupem se v budoucnu nebudou muset schovávat za soukromé oslavy narozenin, ale koncerty budou pořádat zcela veřejně," řekla dnes  jedna z členek sdružení.


Koncert, ohlášený jako oslava narozenin, pořádala česká odnož militantní organizace Blood and Honour. Bývalá sokolovna, ve které vystupovaly špičkové neonacistické kapely, doslova praskala ve švech a okolní ulice zablokovaly desítky osobních automobilů.


"Přijelo tam hodně Němců, tyto kapely totiž v Německu vidět nemohou," řekla členka sdružení Tolerance.


Policisté se v bezprostřední blízkosti sokolovny prakticky neobjevili, jen několikrát přijeli, objekt obešli a odjeli.


"I kdyby se uvnitř hajlovalo, stejně by to neslyšeli. Vůbec nechápu, k čemu máme protiextremistickou skupinu, když stejně nic nedělá," poznamenala členka sdružení.


Na koncertě mělo vystoupit pět neonacistických kapel z České republiky, Slovenska, Německa a USA. Mimo jiné se představila americká kapela Final War, která patří k nejvýznamnějším neonacistickým kapelám v USA. Mezi účinkujícímu byla i česká kapela Conflict 88, jejíž zpěvák Petr Ouda je stíhán v souvislostí s razií v únoru 1999, kdy policie rozkryla západočeskou pobočku Blood and Honour.


Pořadatel, neonacistická organizace Blood and Honour Division Bohemia, patří k mezinárodní organizaci založené v roce 1987 ve Velké Británii. Název Bood and Honour znamená v překladu "Krev a čest", což byl bojový pokřik Hitlerjugend. Organizace se hlásí k odkazu Třetí říše a její hlavní činností je organizování srazů a koncertů, vydávání a distribuce hudebních nosičů, nášivek a časopisů. Česká divize vznikla v roce 1996.