Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

V domovech v Libereckém kraji končí více týraných dětí

Archiv

"Některým dětem, které u nás jsou, šlo v rodinách o život. Nevím, kam se nyní společnost řítí," řekla ředitelka dětského domova v Krompachu na Českolipsku Regina Stiblíková.


V dětských domovech žijí převážně Romové. Podle ředitele domova v České Lípě Karla Hellera se za posledních 20 let v romských rodinách převrátily k horšímu hodnoty. "Dříve romští rodiče své děti netýrali a na rozdíl od dneška by neprodali dceru pasákovi jako prostitutku," řekl Heller.


V domovech končí i týrané a zneužívané děti z českých rodin, romské však převažují. "Společnost je k násilí na dětech často lhostejná. Lidi mnohdy nezajímá, jaké hrůzy se dějí v jejich okolí a nebo je přehlížejí. Málokdo je ochotný svědčit o týrání a zneužívání dětí. Většinou se provalí jen nejotřesnější případy," upozornil Heller.


Koordinátor pro národnostní menšiny z Krajského úřadu v Liberci Jozef Holek uvedl, že mnoho Romů propadlo v posledních letech alkoholu, drogám nebo se z nich stali patologičtí hráči na automatech. "Romské rodiny se přizpůsobily vývoji ve společnosti a poznamenala je snaha získat peníze za každou cenu. Účinné systémové řešení kritické situace romské menšiny v České republice stále chybí. Politici se bohužel zabývají spíše vystěhováním jedné romské rodiny než celkovou pomocí romské komunitě. Na druhou stranu však chce jen málo Romů změnit svůj špatný osud a bohužel se s ním smířili," vysvětlil Holek.


Kojenecký ústav a dětský domov v Liberci slouží jako ochrana pro ohrožené děti do pěti let. "Příběhy našich dětí jsou velmi smutné. Pro práci s nimi nyní sháníme stálého klinického psychologa," prohlásila ředitelka libereckého domova Anna Vereščáková.


V dětském domově se školou v Chrastavě žijí takzvaní "ochrankáři" a "ústavkáři" ve věku od 12 do 19 let. Ochrankáři tam končí kvůli vážným proviněním, jako jsou loupeže, ublížení na zdraví nebo znásilnění. Ústavkáře do Chrastavy přivádějí problémy v jejich rodinách. "Jak pokřivení jsou klienti v dětských domovech, tak pokřivená je i společnost. Situace se zhoršuje, a někdy i dramaticky. Dospělí ničí dětské životy a málokdo je trestá, téměř nikdo nic neřeší a téměř nikdo nic nedělá," upozornil ředitel chrastavského domova Zdeněk Pelda.


Řada dětí v dětských domovech musí kvůli prožitým traumatům brát uklidňující léky a patří spíše do psychiatrických léčeben. V Libereckém kraji však není žádná. "O sociálních problémech mluví politici většinou jenom před volbami, když se chtějí zviditelnit. A skutek utek. Když například klienti opustí v 18 letech dětský domov, nemají kde bydlet, pracovat, chybí jim rodinné zázemí a mnohdy se vydají špatnou dráhu," řekl ředitel dětského domova v Dubé na Českolipsku Miroslav Zajíc.


Vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu Ludmila Šlechtová uvedla, že se připravují i projekty na pomoc dětem odcházejícím z dětských domovů. "Stát by měl více podporovat rodiny, které si berou děti z dětských domovů do pěstounské péče. Boj proti týrání a zneužívání dětí může být ale úspěšný jenom tehdy, když bude mezioborový. Ohroženým dětem musí pomoci lidé z okolí, učitelé, sociální kurátoři, lékaři, neziskové organizace a také policisté a soudy," dodala Šlechtová.


V Libereckém kraji se nachází devět dětských domovů s 388 místy. Šest domovů patří kraji, dva ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy a Kojenecký ústav a dětský domov v Liberci magistrátu.