Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

V době úklidu černé skládky chtěl vyhodit pneumatiky

Archiv

"Podařilo se nám uklidit jen dvě skládky, ještě nejméně další čtyři hromady jsme napočítali," řekla dnes  Pavlína Lomičová.


Cílem dnešní akce nebylo podle Lomičové jen uklidit kolem cesty, ale i upozornit na problém černých skládek.


"Chceme upozornit občany především na to, že takřka všechen odpad, který na černých skládkách odkládají, mohou zdarma odevzdat ve sběrném dvoře v ulici 5. května v České Lípě," řekla Lomičová.


Lidé si podle ní na tuto možnost ještě nezvykli a často o ní vůbec nevědí. Ukázal to i případ mladého muže, který v době úklidu na skládku přivezl čtyři staré pneumatiky. Dobrovolníkům doslova vyrazil dech, když je klidně vhodil do kontejnerů a chystal se odjet. Donutili ho ale, aby si své pneumatiky zase naložil a odvezl do sběrného dvora.


"Vůbec nevěděl, že něco takového existuje," řekla Lomičová.


Tuny odpadků leží na soukromých pozemcích a na pozemcích zkrachovalého zemědělského družstva. Jejich likvidace tak nikoho nezajímá a stále tam přibývá další odpad. Při úklidu ekologové našli mimo jiné čtyři staré sedací soupravy a celou kuchyňskou linku i s potravinami. Největším problémem jsou ale podle Lomičové metry izolací z kabelů, kterými už prorůstají rostliny a prakticky není možné je ze země dostat.


 "Nakonec jsme boj s nimi vzdali," dodala.