Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

V Crystalexu začala další vlna výpovědí, řada lidí ale vyčkává

Archiv

Řada pracovníků ale s výpovědí stále váhá. Doufají, že se díky příslibu vládní pomoci podaří výrobu v podniku obnovit, řekl mluvčí skupiny Karel Samec.


Crystalex je jedním z klíčových podniků krachující sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Firma je od 20. ledna v úpadku kvůli nedostatku provozního kapitálu. Už počátkem roku musel ale podnik zastavit výrobu, když banky odčerpaly z jeho účtů veškerou hotovost. Crystalex nemá z čeho financovat výrobu ani vyplácet mzdy, ohlásil proto propuštění 1631 zaměstnanců v Novém Boru, Hostomicích na Teplicku, Vrbně pod Pradědem a Karolince na Vsetínsku. Více než čtvrtina lidí už podala výpověď v minulém týdnu, další čekali až uplyne zákonná lhůta od nevyplacené mzdy, aby neztratili nárok na odstupné. Že své peníze dostanou, ale příliš nevěří.


Už druhý týden pracuje přímo v Crystalexu detašované pracoviště českolipského úřadu práce. "Dnes se zaevidoval jediný člověk, protože si lidé vyřizovali výpovědi a všechny potřebné náležitosti, už v úterý ale očekáváme, že se přijde zaregistrovat kolem 120 pracovníků," řekla mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová.


Podle odborového předáka Crystalexu Františka Kurice to ještě na konci minulého týdne vypadalo, že výpověď podá většina zaměstnanců. "Teď se ale rozhodli počkat, zda se výrobu přeci jen nepodaří obnovit," řekl Kuric. Ministerstvo financí totiž slíbilo financovat výrobu do doby prodeje novému vlastníkovi, pokud majitelé předloží reálný plán výroby a reorganizace a firma se nebude dál zadlužovat. Dnes o projektu jednají majitelé s věřitelskými bankami a v příštích dnech by ho mělo posoudit ministerstvo financí.


Kdyby se podařilo výrobu v Crystalexu obnovit, znamenalo by to velkou pomoc pro celý region. Na Českolipsku je totiž v současné době bez práce více než 5200 lidí. Jen od začátku ledna se do evidence přihlásilo přes 1100 lidí, z toho na 400 v Novém Boru. Nabídka práce je v regionu minimální, na každé pracovní místo připadá 16 uchazečů. Ekonomické problémy přitom nemá jen Crystalex, propouštějí i výrobci součástí pro automobily. Hromadné propuštění 450 lidí, což je asi 17 procent zaměstnanců, oznámil i jeden z největších zaměstnavatelů v regionu - českolipský výrobce kabelových svazků pro automobily Delphi Packard.