Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

V českolipské porodnici se zvýší komfort, přály si ho matky

Archiv

Nestačí však na pokrytí zájmu, jaký o ně je. Pacientky si přály nadstandardní pokoje a dostanou je ještě v březnu, řekl dnes mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


Českolipská porodnice slouží oblasti, kde žije zhruba 110.000 obyvatel. "Počet narozených dětí rok od roku roste a z průzkumu mezi maminkami vyplynulo, že chtějí stále větší komfort. Nadstandardní pokoje budujeme ze dvou- tří až čtyřlůžkových pokojů. Počet míst v porodnici se sice sníží, ale neměl by jich být nedostatek," prohlásil Pokorný. Loni přišlo v českolipské porodnici na svět 1186 dětí, o 350 více než v roce 2005.


V českolipské porodnici se nyní nachází 32 lůžek a maminky bydlí na pokojích převážně po dvou. Na nadstandardních pokojích jsou rodičky s miminky samy a pouze jim slouží sprchový kout, WC, televize, sedací souprava, přebalovací pult, vanička pro dítě, skříň, lednička, mikrovlnná trouba nebo rychlovarná konvice. Na klasických dvoulůžkových pokojích je zařízení skromnější.


Přestavba dvou vícelůžkových pokojů na nadstandardní pokoje si vyžádá zhruba 400.000 korun. Další desetitisíce korun dá nemocnice na jejich vybavení. Jednodenní pobyt v nových nadstandardních pokojích vyjde maminky na 500 korun denně. V současných platí 400 nebo 500 korun. Většinou tam stráví čtyři dny.


V českolipské nemocnici modernizovali loni porodní sál. Patří jí titul "baby friendly hospital" - tedy nemocnice přátelská k dětem. Zdravotníci se mimo jiné snaží o to, aby z porodnice odcházelo domů co nejvíce plně kojených novorozenců. Porodnice umožňuje také odběr pupečníkové krve, jež slouží k léčbě leukemie.


Krajská nemocnici v Liberci nabízí maminkám s novorozenci 24 lůžek vesměs na dvoulůžkových pokojích. Má i tři nadstandardní pokoje a účtuje si za ně rovněž 500 korun denně. "Více než tři nadstandardní pokoje se do porodnice nevejdou. Moderní zázemí ale poskytujeme maminkám i na klasických dvoulůžkových pokojích. Někdy na ně přidáváme přistýlku," dodala mluvčí liberecké nemocnice Alexandra Kittnerová.