Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V českolipské nemocnici chodil za pacienty falešný lékař

Archiv

Měl u sebe vyšetřovací přístroj fonendoskop a vlastnoručně vyrobenou jmenovku s fotografií. Nikomu neuškodil, pouze od jedné informátorky ve vrátnici si vypůjčil 20 korun a nevrátil je. ČTK to dnes řekl mluvčí českolipské nemocnice Petr Pokorný.


"Falešný lékař každého zdravil, sedal si k pacientům v čekárnách a vyptával se, co jim schází. Radil jim, kam mají jít, a některé lidi po nemocnici doprovázel. Po budovách se projížděl ve výtahu," dodal Pokorný.


Informátorky falešný lékař mátl otázkami typu: "Přivezl jsem jednu paní na neurologii, ale oni tam mají dovolenou, co mám dělat?"


Když se falešný lékař objevil minulý týden naposledy, zdravotníci přivolali policisty. Podvodník ale zmizel a do nemocnice se již nevrátil.


"Pokud se ukáže znovu, zaměstnanci a ostraha okamžitě informují policisty. Personál dává pozor, aby falešný lékař nepronikl na lůžková oddělení a neobtěžoval pacienty," uvedl Pokorný.


Podle Pokorného se podvodník určitě nedostane do zdravotní dokumentace, na operační sály, na jednotky intenzivní péče, na porodní sál, k nemocným dětem a na další zvláště citlivá místa. Pokorný současně upozornil, že rozlehlá nemocnice s poliklinikou je veřejná instituce s velmi volným pohybem osob, nikoliv přísně střežená továrna za ostnatým drátem.


"Pacientům ovšem doporučujeme, ať se více zajímají o to, kdo ze zdravotníků za nimi přichází a oslovuje je. Všichni zaměstnanci nemocnice nosí jednotné visačky se jmény, profesí a oddělením, kde pracují. Jmenovky zdravotních sester jsou modré, visačky lékařů červené," dodal Pokorný.