Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

V České Lípě využilo o víkendu možnosti odhlásit auto 300 lidí

Archiv

Zájem byl větší, než úředníci čekali, v sobotu přišlo 170 lidí, dnes jich obsloužili 130, pracovní doba byla ale o dvě hodiny kratší, řekla dnes  mluvčí radnice Kateřina Amrichová.


S velkým náporem zájemců se v posledních dnech potýkají registry vozidel v celém kraji. Přihlásit nebo odhlásit automobil přicházejí stovky lidí. Důvodem je ekologický poplatek od 3000 do 10.000 korun za auta vyrobená před rokem 2000, který začne platit od Nového roku. Řada lidí se proto snaží tyto vozy prodat nebo dovézt a přihlásit ještě před koncem roku. Odhlásit auta zase motoristy nutí vysoké sankce, které hrozí za vlastnictví vozů bez povinného ručení.


Velký zájem o víkendové úřední hodiny pracovníky registru překvapil. Není to poprvé, co Česká Lípa vyšla lidem takto vstříc. Mimořádné pracovní soboty zažili úředníci odboru dopravy i loni v listopadu. Tehdy se snažili vyjít vstříc motoristům, kteří si chtěli vyměnit staré řidičské průkazy. "Zájem ale nebyl nijak mimořádný," řekla Amrichová. Tentokrát lidé stáli i fronty, možnost odhlásit či přihlásit vůz budou mít ještě dva dny před Vánoci a tři dny v následujícím týdnu, "Na úřad mohou přijít i na Silvestra, ale jen do 11:30, kdy úřední doba skončí," dodala mluvčí.


Také v Liberci se musí registr vyrovnávat s obrovským náporem motoristů. Už od začátku prosince, kdy se úředníci přestěhovali do nových prostor v budově bývalého Uranu, proto úřední doba začíná o půl hodiny dříve - od 08:00. Registr je stejně jako ostatní úřady magistrátu pro veřejnost otevřen denně. Zatím ale na rozdíl od ostatních agend nepracuje v sobotu dopoledne. "Pracovat se ale bude i na Silvestra až do 18:00, může se ale stát, že bude fungovat méně přepážek," řekl mluvčí Martin Korych.


Nejméně času mají na změnu registrace motoristé v Jablonci nad Nisou. Přestože i tam nápor sotva zvládají, žádné rozšíření úřední doby v registru nechystají. Registr až do konce roku zrušil možnost objednat se prostřednictvím SMS či e-mailu. "Kapacita systému SMS služby je až do konce letošního roku plně využita již dříve objednanými klienty," vysvětlila mluvčí úřadu Jana Fričová. Jablonec má úřední dny jen v pondělí a ve středu a ve čtvrtek. Na Silvestra se ale přepážky neotevřou.