Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

V České Lípě si připomněli poslední dny Ježíše Krista

Archiv

Právě na pašijové hry se ale nádvoří hradu vždy zcela zaplní.


Pašijové hry jsou tradiční součástí období Velikonoc. Ve středověku byla dramatická inscenace dějin utrpení Krista v pašijových hrách nejrozšířenější formou náboženského divadla. "Letos jsme měli štěstí, vyšlo nádherné počasí, loni kolem Ježíše na kříži poletoval sníh," poznamenal kastelán vodního hradu Petr Nárovec, který se v představení zhostil role popravčího. Když jeho bič dopadal na záda Kristova, slabší povahy zavíraly oči. "Je to hodně věrohodné, jsem tady už po několikáté a pokaždé je to představení trochu jiné," poznamenala jedna z divaček.


To potvrdil i Nárovec. "Snažíme se to měnit a vždy přinést něco nového, v příštím roce bychom do hry rádi zapojili i další části hradu," poznamenal. Součástí scény by se podle něho mohl stát i gotický most, který právě prochází obnovou. Dnes si ho mohli lidé prohlédnout jen omezeně, práce totiž skončí až v létě. "Dokončují se římsy a je třeba položit také dlažbu," poznamenal kastelán. V budoucnu by se měl obnovy dočkat i vodní příkop, i když voda se do něj asi nevrátí.


Gotický most patří k nejcennějším částem hradu a původně byl jedinou přístupovou cestou do něj. Dlouho ale o jeho existenci neměl nikdo tušení, více než 250 let byl totiž zasypaný. Až nedávno ho památkáři společně s restaurátory odkryli a doplnili klenby, aby se po něm dalo znovu chodit. "Loni se provedly hlavní práce za zhruba dva miliony korun, letos bude stát město dokončení oprav asi milion," řekla mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová.


Vodní hrad Lipý je jednou z nejcennějších památek České Lípy. Veřejnosti je přístupný teprve sedmý rok. Ještě před 20 lety byla na místě dnešního hradu jen nesourodá směsice přístřešků a budov, pod kterými by gotickou stavbu, jejíž základy sahají až do poloviny 13. století, nikdo nehledal. Obnova hradu začala v roce 1992 a stála už kolem 40 milionů korun.


Hrad postavil mocný rod Ronovců někdy před rokem 1277. Původně dřevěná stavba byla zřejmě někdy ve 14. století doplněna o kamennou obrannou věž. "Zmínky o ní jsme našli ještě z počátku 16. století, předpokládáme, že vzala za své po požáru roku 1515," poznamenal Nárovec. Hrad podle něj vůbec zažil pohnuté chvíle - dobyli ho husité a později i Švédové. A zvláště 19. a 20 století se k němu zachovalo velmi tvrdě, když se z něj nejprve stala rafinerie cukru a nakonec ho dokonce nechali odstřelit.


Z akce vydáme samostatný fotožurnál.