Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V České Lípě si letos polepší hlavně chodci a cyklisté

Archiv

Další dva miliony korun vylepší podmínky pro cyklisty, radnice počítá s vyznačením zhruba deseti kilometrů cyklotras, osazením nového dopravního značení, instalací stojanů na kola a vybudováním odpočívadel. Novináře o tom dnes informovala starostka Hana Moudrá.


Občanské iniciativy ve čtyřicetitisícovém městě už dlouho kritizují radnici za to, že v dopravě dostávají přednost motoristé před chodci a cyklisty. V anketě, kterou loni ve městě zorganizovalo Hnutí Duha se studenty středních škol, dostalo město za svůj vztah k ekologičtějším druhům dopravy lepší čtyřku. Dotazník vyplnilo na 130 hlavně mladých lidí. Nejčastěji kritizovali chybějící pruhy a stezky pro cyklisty a stojany pro kola. Tři čtvrtiny respondentů by nejraději uzavřely centrum města automobilům. S tím ale radnice nepočítá.


Podle místostarosty Jana Stejskala se situace ve městě postupně zlepšuje. Už loni vynaložila radnice asi 200.000 korun na opravu poničeného značení cyklotras ve městě i v jeho okolí. Letos by se měl výrazně zlepšit pohyb cyklistů na sídlištích Sever a Lada. Opravených chodníků se zase dočkají obyvatelé na sídlišti Sever, na Střelnici v Okružní nebo v ulici 5. května a Dlouhé. "Návrh oprav vychází z technického stavu chodníků, který jsme si nechali zpracovat," dodala Moudrá. Celkem město opraví 6600 metrů čtverečních chodníků.