Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

V České Lípě se uklízí po zimě, práce je víc než loni

Archiv

Na nejrušnější ulice vyjely zametací stroje. V centru České Lípy a na sídlištích uklízejí nezaměstnaní, které město využívá na veřejně prospěšné práce, řekla mluvčí radnice Kateřina Amrichová.


V Libereckém kraji se již uklízí v Turnově i v Liberci. Komunikace se naopak nemohou čistit v Jablonci nad Nisou, kde ještě leží hodně sněhu a například v noci na dnešek a ráno tam znovu hustě sněžilo.


"Česká Lípa má letos na zimní údržbu a na úklid komunikací 11 milionů korun," dodala Amrichová. V dubnu se firma AVE CZ pustí ve městě do velkého blokového čištění. Řidiči před ním musí odvézt auta z ulic a parkovišť. Pokud tam své vozy nechají, odveze je odtahová služba. Na blokové čištění je upozorní přenosné dopravní značky. "Při veřejně prospěšných pracích nám s úklidem města pomáhá deset lidí. Zapojí se i do vyčištění parků a městské zeleně," konstatovala starostka Hana Moudrá. V České Lípě již není žádný sníh.


V Liberci uklízí technické služby štěrkovou drť z ulic a chodníků přibližně týden, i když ve městě ještě leží zbytky sněhu. Komunikace se čistí strojově i ručně. Sníh úplně zmizel v Turnově, položeném v nížině. "Vyčištěné je například náměstí Českého ráje. Na zimní údržbu a na úklid po zimě dáváme ročně okolo dvou milionů korun," uvedl turnovský místostarosta Jaromír Pekař.