Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V České Lípě přibudou kontejnery na tříděné barevné a bílé sklo

Archiv

Radnice za nové kontejnery nic platit nebude - 20 jich zapůjčí společnost EKO-KOM a dalších 55 zajistí firma Marius Pedersen, která ve čtyřicetitisícovém městě zajišťuje svoz odpadu.


Obyvatelé České Lípy mají možnost třídit papír včetně kartonů od nápojů, plasty a sklo. Na 110 stanovištích ve městě jsou k dispozici velké kontejnery o obsahu 32 hektolitrů a na 75 stanovištích jsou menší nádoby o obsahu 21 hektolitrů.


"Právě tato stanoviště budou nově doplněna o kontejnery, které jsou rozdělené na dvě samostatné poloviny - zvlášť pro barevné a zvlášť pro bílé sklo," vysvětlila Kateřina Amrichová, mluvčí města.


Loni vytřídili obyvatelé České Lípy přes 26 kilogramů papíru, plastů a skla na obyvatele. Je to o 28 procent více než v roce 2005, kdy se ve městě na občana vytřídilo 20,5 kilogramu odpadů.


"Objem tříděného odpadu, který se loni v České Lípě sebral, překročil tisíc tun, před rokem to bylo 798 tun," dodala mluvčí městského úřadu.


Díky třídění získala radnice od firmy EKO-KOM za odpad do rozpočtu 3,2 milionu korun, a zavedení odděleného třídění pro bílé sklo jí podle Amrichové přinese navíc dalších více než 380.000 korun. Bílé sklo se v Libereckém kraji třídí samostatně od roku 2005. V prvním roce se do něj zapojily zkušebně čtyři obce, postupně se ale přidávají další.


"Oddělováním bílého skla jsme reagovali na požadavky skláren, kterým tato surovina chyběla," řekl  regionální manažer firmy EKO-KOM Martin Lochovský.


Původně se podle něho sklo třídilo zvlášť na barevné a bílé, v posledních letech to ale neplatí, a bílé sklo tak končí v kontejnerech se sklem barevným. Chybí ale kapacity na jeho přetřídění a sklárny proto musely bílé střepy dovážet.


"Teď se to pomalu mění," dodal.


V celém kraji se podle Lochovského do třídění odpadů zapojuje rok od roku více lidí. Hlavním důvodem je podle něj osvěta a také hustší síť sběrných míst a kontejnerů. Zatímco ještě v roce 2004 bylo v kraji kolem 3000 kontejnerů, na konci loňského roku jich byl k dispozici téměř dvojnásobek a jejich počet dál stoupá. I díky tomu se loni na obyvatele v kraji vytřídilo 33,7 kilogramu papíru, skla a plastů, což bylo o třetinu více než v roce předcházejícím.