Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

V České Lípě nechce většina lidí zpět poplatky za ošetření

Archiv

Na pohotovostech se platí za ošetření 90 Kč, Liberecký kraj o ně požádalo 14 procent pacientů. Na ambulancích se účtuje 30 korun, vrátit je chtělo osm procent pacientů, řekl ČTK mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


Od února do poloviny roku vybrala nemocnice na poplatcích přes 4,7 milionu korun, Liberecký kraj z toho pacientům vrátil jako dar zhruba 46 procent. Liberecký kraj vydal na poplatky za pacienty ve svých zdravotnických zařízeních a lékárnách od února do konce června asi devět milionů korun. Celkem za sebe v kraji nechává platit asi 60 procent klientů lékáren, v krajských nemocnicích 40 procent pacientů.


"Pacienti požádali Liberecký kraj o vrácení zhruba 40 procent poplatků za hospitalizaci v českolipské nemocnici. Předpokládáme, že většina hospitalizovaných lidí poplatky proplatit nechce, poněvadž si uvědomují, že doma by za stravu a náklady spojené s bydlením zaplatili více peněz než 60 korun denně," prohlásil Pokorný.


Jediným místem v českolipské nemocnici, kde si většina lidí přeje vrátit poplatky, je lékárna. O uhrazení poplatků tam požádalo bezmála devět zákazníků z deseti. Liberecký kraj jim dal téměř 1,1 milionu korun. "Léky se pravděpodobně zdají lidem už tak dost drahé a dalších 30 korun navíc jim vadí. Za péči v nemocnici neplatí nic, a poplatky 30, 60 nebo 90 korun jim proto připadají snesitelné," vysvětlil Pokorný.


Od února do konce června pacienti v České Lípě za poplatky dluží zhruba 350.000 korun. Nezaplatili je a ani nepožádali kraj o úhradu. "Rozeslali jsme stovky upomínek a dlužné částky vymáháme soudně," uvedl Pokorný. Českolipská nemocnice slouží oblasti s přibližně 110.000 obyvateli. Ročně lékaři hospitalizují okolo 20.000 pacientů, dalších několik set tisíc lidí projde ambulancemi.


Liberecký kraj hradí poplatky za pacienty v krajských nemocnicích a v lékárnách v Liberci a České Lípě a také za pacienty v Léčebně respiračních nemocí ve Cvikově na Českolipsku. Od konce dubna mohu o zaplacení poplatku požádat i zákazníci v nemocniční lékárně ve Frýdlantu. Do liberecké nemocnice zamířilo z kraje přes 70 procent peněz, čtvrtina do České Lípy a zbytek do cvikovské léčebny.