Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

V České Lípě končí noční spoje do průmyslové zóny

Archiv

Spoje jsou omezeny dočasně do konce června, pak se uvidí, zda budou znovu potřeba nebo se tento režim prodlouží, řekla dnes mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová.


Podniky v průmyslové zóně v České Lípě jsou vesměs dodavateli součástí pro automobilový průmysl. Odvětví je ale v krizi a odbyt klesá. Řada podniků omezuje výrobu a propouští. Největší českolipský zaměstnavatel Delphi Packard odhlásil hromadné propuštění zhruba 500 lidí, což představuje téměř pětinu zaměstnanců. "Propouštějí i další podniky, jenže pomalu a v menším množství, aby nemusely hlásit hromadné propouštění," řekla ČTK mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová.


Výrobu omezují i podniky, které se zatím pracovníků nezbavují. O povolení poskytovat náhradu mzdy ve výši 60 procent kvůli omezení produkce požádalo podle Ottové 19 firem, dvě své žádosti stáhly. "Opatření se týká 1660 zaměstnanců," řekla Ottová. Dvě třetiny těchto firem působí v oblasti automobilového průmyslu nebo sklářství, případně jsou na ně navázané. "Velké firmy, kde mají odborové organizace, přitom úřad o vyplácení náhrad žádat nemusejí, dohodnou se s odbory," dodala Ottová.


Českolipsko zatím postihla krize v rámci Libereckého kraje nejhůře. Zejména kvůli hromadnému propouštění v novoborském Crystalexu vzrostla v lednu nezaměstnanost ze 7,7 na 9,9 procenta. Na konci ledna evidovaly tamní úřady práce 5530 uchazečů o práci, pro něž bylo k dispozici jen 265 pracovních míst. Na každé připadalo téměř 21 uchazečů. "V únoru se situace v nabídce práce mírně zlepšila, přibylo 70 nových míst, je to za devět měsíců poprvé, co nabídka neklesla," poznamenala Ottová. Nyní má úřad k dispozici 337 volných míst pro zhruba 6300 uchazečů. Nezaměstnanost v regionu zřejmě v únoru překročí 11 procent.