Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V České Lípě dnes jezdily městské autobusy zdarma

Archiv

Stotisícový Liberec ani sousední Jablonec nad Nisou svým obyvatelům podobnou možnost nenabídly, přestože ještě před několika lety i tam mohli občané při stejné příležitosti cestovat městskými autobusy a tramvajemi zadarmo.


Českolipská radnice také již tradičně vyzvala své úředníky a všechny občany čtyřicetitisícového města, aby v tento den odstavili svá auta a do práce se dopravili k přírodě šetrnějším způsobem - pěšky, na kole či městským autobusem.


"Většina úředníků dnes výzvu vyslyšela, paní starostka přišla pěšky, oba náměstkové dorazili ráno do práce na kolech a podobně se zachovali i ostatní pracovníci úřadu," řekla dnes ČTK mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová.


Nešlo ale o jedinou akci u příležitosti Dne bez aut v České Lípě. Dopoledne byla slavnostně otevřena nová 2,5 kilometru dlouhá cyklostezka, která vede od horní části ulice Pod Špičákem až do obce Písečná. "Vybudování cyklostezky přišlo město na 4,8 milionu korun," řekla Amrichová. Během celého dne se navíc ve městě konaly také nejrůznější akce určené především dětem.


Dni bez aut předcházela ve čtvrtek tradiční cyklojízda, kterou organizují českolipští ekologové. Zúčastnila se jí zhruba stovka cyklistů, pěších a také lidí s koloběžkami a na kolečkových bruslích, což je podle Miloslava Lomiče z Hnutí DUHA největší počet v šestileté historii akce.


"Překvapilo nás vstřícné chování většiny řidičů, mnozí z nich nás zdravili a projevovali takovou míru respektu, s jakou jsme se doposud nesetkali," řekl dnes ČTK Lomič.


Ve stotisícovém Liberci se tradiční cyklojízda uskutečnila také v předvečer Dne bez aut. Podle Simony Jašové se jí tradičně zúčastňuje několik desítek lidí. Hlavním cílem je podle organizátorů představit cyklistiku nejen jako rekreační sport, ale i jako možnou alternativu dopravy a také prověřit, zda se od poslední jízdy ve městě pod Ještědem ve prospěch cyklistů něco změnilo. "O změnách se ale stále spíš mluví," řekla dnes ČTK Jašová.


Evropský den bez aut, jehož garantem je ministerstvo životního prostředí, se poprvé uskutečnil ve Francii roku 1998. V letošním roce se této akce účastní celkem 44 měst z celého České republiky, tedy o čtvrtinu více než v roce předchozím.