Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

V České Lípě bude možné odhlásit auto i o adventním víkendu

Archiv

Radnice tak chce vyjít vstříc lidem, kteří si agendu nemohou vyřídit v pracovních dnech, nebo se na ně kvůli velkému náporu zájemců nedostalo. ČTK o tom dnes informovala mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová. Úředníci registru vozidel budou v sobotu pracovat od 08:00 do 14:00 a v neděli od 08:00 do 12:00.


Radnice v celém kraji musejí v posledních dnech zvládat nápory lidí, kteří se snaží přihlásit nebo odhlásit své auto. Důvodem je ekologický poplatek od 3000 do 10.000 korun za auta vyrobená před rokem 2000, který začne platit od Nového roku. Řada lidí se proto snaží tyto vozy prodat nebo dovézt a přihlásit ještě před koncem roku. Odhlásit auta zase motoristy nutí vysoké sankce, které hrozí za vlastnictví vozů bez povinného ručení.


"Lidé budou moci přijít na úřad i na Silvestra, kdy ale končí úředníci už v 11:30," řekla Amrichová. Není to poprvé, co Česká Lípa vyšla lidem takto vstříc. Mimořádné pracovní soboty zažili úředníci odboru dopravy i loni v listopadu. Tehdy se snažili vyjít vstříc motoristům, kteří si chtěli vyměnit staré řidičské průkazy. "Zájem ale nebyl nijak mimořádný, tentokrát čekáme nápor větší," dodala mluvčí radnice.


Také v Liberci se musí registr vyrovnávat s obrovským náporem motoristů. Už od začátku prosince, kdy se úředníci přestěhovali do nových prostor v budově bývalého Uranu, proto úřední doba začíná o půl hodiny dříve - od 08:00. Registr je stejně jako ostatní úřady magistrátu pro veřejnost otevřen denně. Zatím ale na rozdíl od ostatních agend nepracuje v sobotu dopoledne. "Pracovat se ale bude i na Silvestra až do 18:00, může se ale stát, že bude fungovat méně přepážek," řekl mluvčí Martin Korych.


Naopak v Jablonci nad Nisou žádné rozšíření úřední doby v registru nechystají, přestože i tam nápor žadatelů sotva zvládají. Registr až do konce roku zrušil možnost objednat se prostřednictvím SMS či e-mailu. "Kapacita systému SMS služby je s ohledem na to, aby byla zachována plná funkce této agendy pro ostatní žadatele, až do konce letošního roku plně využita již dříve objednanými klienty," vysvětlila mluvčí úřadu Jana Fričová. Jablonečanům k odhlášení či přihlášení aut mnoho času nezbývá, na Silvestra totiž úředníci v Jablonci pracovat nebudou.