Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

V červenci klesl počet nehod, mrtvých i zraněných

Archiv

V červenci zahynuli tři lidé, loni pět. Za uplynulý měsíc se zranilo těžce 18 lidí a lehce 71. Během loňského července jich bylo 25 a 138. Stalo se 512 nehod, o 225 méně než v červenci 2005. ČTK to zjistila na okresních policejních ředitelstvích.


"Bodový systém a mnohem přísnější tresty za porušování dopravních předpisů určitě přispěly ke zvýšení bezpečnosti na silnicích. Dali jsme například mnohem méně pokut za nepřiměřenou rychlost. Zaskočilo mě ale, kolik opilých řidičů jsme i po 1. červenci přistihli za volantem. Při nehodách v sobě mělo alkohol šest motoristů, loni v červenci osm," řekl vedoucí dopravní policie na Semilsku Milan Čermák. Nehody s alkoholem neubyly příliš ani na Liberecku, na Jablonecku se však jejich počet snížil z 22 na devět.


Na Liberecku se odehrálo v červenci 19 nehod zaviněných nepřiměřenou rychlostí. V stejném období loni jich policisté vyšetřovali 57. Kvůli špatnému předjíždění se stala jediná havárie, loni o 12 více. Podle Čermáka většina řidičů jezdí opatrněji v celém kraji a kdo v obci překračoval rychlost o deset až 20 kilometrů, má nyní na tachometru většinou kolem 55 kilometrů v hodině. "Největší hazardéři však létají obcemi stovkou dál. Díky novému zákonu je, doufejme, rychle připravíme o řidičský průkaz a přestanou ohrožovat ostatní," konstatoval Čermák. Čermák uvedl, že v boji proti bezohlednosti v dopravě je novela silničního zákona velmi účinná, některé pasáže ale považuje za příliš přísné.


"Určitě bych neodebíral body za nezapnutá světla nebo bezpečnostní pásy. Souhlasím s vysokými pokutami za nepovolené stání na místech vyhrazených pro tělesně postižené, ale řidičský průkaz bych viníkům nechával," podotkl Čermák. Nejpříznivěji se obavy řidičů z přísnějších trestů za přestupky projevily na Jablonecku, kde policisté v červenci zaznamenali místo loňských 149 nehod jen 89. "Pokles o čtyřicet procent je nádherná bilance," řekla jablonecká policejní mluvčí Ludmila Knopová.


Nový silniční zákon potěšil v červenci i pojišťovny. Škody, vzniklé při haváriích, se snížily o téměř deset milionů korun.


Všechny tři červencové smrtelné nehody se v Libereckém kraji staly na Českolipsku. Motocyklista vletěl pod protijedoucí auto, mladá začínající řidička nedala na křižovatce přednost kamionu a řidič nákladního vozu dostal smyk a převrátil se mimo silnici.