Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V bývalém vojenském prostoru Ralsko zřejmě letiště nebude

Archiv

Studie, kterou si kraj nechal zpracovat, to ale nedoporučuje. Přeletům desítek letadel není nakloněna ani místní samospráva. Největší slabinou areálu je podle studie jeho špatné napojení na silniční infrastrukturu, řekl dnes náměstek hejtmana Radim Zika.


Liberecký kraj převzal 300 hektarů v bývalém vojenském prostoru loni na podzim. Rozsáhlé pozemky od té doby spravuje Krajská správa silnic. V územním plánu se stále s letištěm počítá jako s prostorem pro leteckou dopravu, což blokuje přípravu územního plánu v Ralsku. "Čekáme, až kraj řekne, co chce v prostoru mít, aby bylo možné územně plánovací dokumentaci dokončit," řekl dnes místostarosta Ralska Zdeněk Novotný. Potvrdil, že velké letecké dopravě není město nakloněno. Jen pár set metrů od přistávací dráhy stojí totiž obytné domy. "Nebráníme se ale malému sportovnímu letišti," dodal Novotný.


Kraj i Ralsko se shodují podle Ziky v tom, že by rozlehlý areál měl sloužit výrobě, která by zajistila práci pro 1900 obyvatel Ralska. Dnes musí většina místních do zaměstnání dojíždět do desítky kilometrů vzdálené České Lípy nebo Mladé Boleslavi. Existují například plány firmy, která tam chce likvidovat odpady, jiná by ráda na letišti postavila sluneční elektrárnu o rozloze 120 hektarů. Přednost by měl podle Ziky dostat průmysl šetrný k životnímu prostředí, velká část prostoru Ralsko je totiž nedotčeným územím s nádhernou krajinou, kterou by Liberecký kraj v budoucnu rád využil především jako rekreační oblast. Už nyní jsou tamní silnice oblíbeným cílem pro cyklisty a vyznavače in-line bruslení. Velkou slabinou jsou ale nedostatečné služby. O to je třeba zlepšit, dodal Zika.


Vojenský prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních opustila sovětská armáda počátkem 90. let a od té doby areál chátrá a přibývají v něm černé skládky. Už před příchodem sovětských vojsk ale prostor sloužil zhruba od poloviny minulého století nejprve české armádě. To se na lokalitě výrazně podepsalo. Zmizely celé vesnice. Prostor, kde ještě před druhou světovou válkou žilo téměř 6000 lidí, se postupně téměř vylidnil. V době odchodu sovětské armády žilo v katastru Ralska, které je svými 170 kilometry čtverečními po Praze největším městem v Česku, jen kolem 500 lidí. Postupně se tam ale vracejí, dnes žije v Ralsku téměř 1900 obyvatel.