Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Úřady práce v Libereckém kraji mírní důsledky krize vzděláváním

Archiv

Největší zájem je o něj mezi firmami z automobilového a sklářského průmyslu. Jen na Liberecku již úřad kontaktovalo 20 společností, řekla ředitelka Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková.


Úřady podle ní rozdělí letos a v příštím roce mezi firmy na projekt přes 51,685 milionu korun. "Firmám proplácíme náklady na vzdělávací aktivity a také mzdy za dobu, kdy jsou zaměstnanci v kurzu," dodala. Projekt byl podle ní rozdělen do dvou etap - první skončila v červnu, druhá začíná nyní.


Ve firmách v kraji rozdělil úřad práce od dubna 26,352 milionu korun, což je rekordní objem prostředků na jediný program v tak krátkém čase. Podporu získalo 76 firem na 242 vzdělávacích kurzů. Do těch se zapojilo 4686 zaměstnanců převážně z automobilového a sklářského průmyslu, které jsou v krizi.


Třeba Jablonex Group otevřel šest vzdělávacích programů, do nichž se zapojilo na 350 zaměstnanců, zhruba pětina lidí ve firmě, a to i lidé, kteří byli ve výpovědi. Projekt využil také liberecký výrobce klimatizací pro automobily Denso Manufacturing nebo Benteler. Harrachovská sklárna Novosad a syn zase poslala všechny své zaměstnance do kurzu angličtiny, němčiny a práce na počítači. "Chceme být připraveni ucházet se o podporu i ve druhé etapě," řekl majitel sklárny František Novosad.


Podle Sadílkové je program jediný preventivní, který pomáhá předcházet dalšímu zvyšování nezaměstnanosti. Umožňuje totiž firmám podržet si zaměstnance i v době, kdy pro ně nemají práci.


Nezaměstnanost v Libereckém kraji patří k nejvyšším v zemi, na konci června bylo v jeho čtyřech okresech bez práce 23.458 a míra nezaměstnanosti vzrostla na 10,4 procenta. Podle analytiků bude růst nezaměstnanosti ještě pokračovat. Velké propouštění několika set lidí už začalo ve společnosti Jablonex Group.