Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Únosce malých dětí zadržen

Archiv

Vystrašené matky mu totiž raději zaplatily, jen aby jim děti nechal. Pachateli hrozí za pokus o braní rukojmí a za loupež až deset vězení.


"V polovině ledna vnikl pachatel s pistolí a kuklou na hlavě do rodinného domu v Pihelu a dítě odnášel z jeho pokoje," řekla dnes mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.


Pachatele potkala matka, dítě mu z náruče vytrhla a vzápětí za něj zločinci nabídla vysokou peněžní částku. Únosce peníze přijal a zmizel. Jak se ukázalo při policejním vyšetřování, muž si v jednom domě na Českolipsku uchystal skrýš, kde by dítě věznil.


"Od rodiny by požadoval výkupné půl milionu korun," dodala Baláková.


Kolik peněz dostal přímo od ženy, mluvčí neuvedla. Muž z Liberecka se zodpovídá také ze podobného zločinu v rodinném domku ve Skalici na Českolipsku, kam s pistolí a kuklou vtrhl vloni v prosinci. Obyvatelce domu vyhrožoval, že unese její dítě, pokud mu nedá peníze. Když je dostal, dům opustil, aniž někomu ublížil.


Policisté únosce viní rovněž z rozsáhlých krádeží na Liberecku a Českolipsku. Dopadli ho minulý pátek. Soudkyně Okresního soudu v České Lípě dnes ráno mladíka vzala do vazby. Jinak by totiž hrozilo, že by ve svých zločinech pokračoval a nebo se útěkem pokusil vyhnout trestu.