Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

U Máchova jezera padly pokuty hlavně za chybějící ceny

Archiv

Závady odhalili v provozovnách s občerstvením a v prodejnách s textilem. Ve všech deseti případech je potrestali pokutami 1000 korun. ČTK to dnes řekla zástupkyně ředitele ČOI pro Ústecký a Liberecký kraj Marcela Kohoutková.


"Chybějící cenovky patří při letních kontrolách k nejčastějším nedostatkům. Pokuty jsme kvůli nim letos v létě udělili například i na poutích," dodala Kohoutková.


U Máchova jezera ceny na zboží chyběly u pěti obchodů s textilem a u tří kiosků. V jednom stánku s občerstvením scházely váhy a v jedné restauraci na nich neměli platný cejch.


"V Doksech a Starých Splavech jsme prověřili 21 provozoven a hlavně prodavači textilu byli překvapeni, že pracujeme také v sobotu," konstatovala Kohoutková.


Podle ní se nedávají ve stáncích s textilem k oblečení cenovky úmyslně, aby trhovci mohli s nakupujícími smlouvat. Od některých totiž dokážou získat více peněz, než kolik je obvyklá cena. Inspektoři se nesetkali ani s jedním případem, kdy by obsluha nalévala nápoje pod míru nebo špatně účtovala útratu. Závady se nevyskytly ani v půjčovně kol a vodních šlapadel a při placení na parkovišti.


"V rekreačních střediscích Libereckého kraje počítáme v létě s dalšími kontrolami ve všedních dnech a znovu také o víkendech," uvedla Kohoutková.