Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Tržby firem kolem Syneru vzrostly o třetinu na 6,2 mld.Kč

Archiv

V té době ve skupině ale ještě nebyla jihlavská VHS, řekl dnes ČTK mluvčí skupiny Ondřej Paclt.


"Příznivá situace na stavebním trhu umožnila našim společnostem realizaci rekordního množství zakázek a to převážně pro soukromé investory," řekl ČTK generální ředitel S group Martin Borovička. Letošní úspěch není podle něj záležitostí jediného roku, ale několika posledních let, které byly pro stavební výrobu příznivé. Současné tempo růstu ve stavebnictví ale nemůže podle Borovičky trvat do nekonečna. Letos proto počítá společnost s tržbami na loňské úrovni kolem šesti miliard korun.


Stavební divizi holdingu tvoří pět společností působících v ČR a na Slovensku - liberecká firma Syner, českolipská CL-Evans, kroměřížská Syner Manďák, jihlavská Syner VHS Vysočina a Syner Slovakia v Bratislavě. Společně zaměstnávají 750 pracovníků. Největší je liberecký Syner, který většinu svých tržeb realizuje mimo území kraje. Největší podíl na tržbách představují zakázky v Praze, kde Syner staví obchodní centrum Outlet Airport Praha v blízkosti ruzyňského letiště nebo byty v městské části Jarov.


Stavbaři S group už letos očekávají určitou stagnaci, proto postupně přesouvají svůj zájem do oblastí developerství a správy majetku. Jedním z posledních projektů holdingu v této oblasti je S tower - rekonstrukce čtrnáctipodlažního objektu bývalého Elitexu v centru Liberce. Investice za 235 milionů korun, která nabídne k pronájmu kolem 6200 metrů čtverečních kancelářských prostor, je podle Paclta před dokončením.


Syner vznikl v roce 1991 jako rodinný podnik v Liberci, postupně se ale jeho aktivity rozrostly. Loni prošla firma transformací a Syner se stal opět jen stavební firmou, ostatní aktivity zastřešil S group holding. Hlavním odvětvím skupiny zůstává stavebnictví. Celou skupinu tvoří 20 firem s 1000 zaměstnanci a obratem kolem osmi miliard korun.