Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Trest potvrzen

Archiv

Zmíněná instituce potvrdila rozsudek ústeckého krajského soudu z loňského října a Zdeněk Stýblo půjde na čtyři roky do vězení. Navíc musí podstoupit protialkoholní ochranné léčení. Obžalovaný se k útoku doznal, popírá však, že by chtěl otčíma zabít. Dovolat se nyní může  prostřednictvím svého obhájce pouze k Nejvyššímu soudu.


Zdeněk Stýblo, jak sám uvedl, vypil v osudný večer osm dvanáctistupňových piv. Přišel pak jako téměř každý den navštívit svou matku do rodinného domu v České Lípě. Právě jeho časté návštěvy, kdy se chodil domů zadarmo najíst, podle něj vadily jeho devětapadesátiletému otčímovi. Opilý Stýblo v kuchyni popadl nůž a šel si to s ním vyřídit do koupelny. Podle obžaloby tam vpadl s výkřikem "Ty svině, já tě zabiju!" a okamžitě na muže zaútočil.


Než se otčím začal bránit, utrpěl poranění v blízkosti srdce. Další útoky vedené na hlavu a na břicho se mu dařilo odrážet. Stýblo nakonec utekl, nůž odhodil v kuchyni do dřezu a z domu odešel. Když ho zhruba o dvě hodiny později zadržela policie, odběr krve ukázal přes dvě promile alkoholu. Poraněného otčíma ošetřili chirurgové v českolipské nemocnici.


Podle znalce měl štěstí, protože rána nebyla vedena velkou silou a nepronikla do hrudníku, kde by mohla poranit srdce a plíce. Zranění proto odborník kvalifikoval jako lehké. Soudní senát odmítl tvrzení obhájce, že jeho klient svého nevlastního otce nechtěl zabít, ale pouze vyděsit. To bylo podle soudu dostatečně vyvráceno výpovědí napadeného.


"Poškozený jasně uvedl, že obžalovaný na něj cíleně zaútočil, rány směřovaly na životně důležité orgány," řekl předseda senátu Jiří Lněnička.


Muž, který již byl v minulosti trestán, bude umístěn do vězení s ostrahou.