Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Trasa v trojúhelníku Česko-Polsko-Německo dostává značení

Archiv

První orientační tabule byla odhalena na žitavském Františkánském kostele, kde je k vidění ojedinělé postní plátno s biblickými motivy z roku 1573.


 Tabule v česko-polsko-německém trojúhelníku postupně usnadní turistům orientaci ve významných památkách regionu. Do letošního jara budou podobně jako v Žitavě jednotně vyznačeny všechny objekty na zhruba 550 kilometrů dlouhé trase http://www.via-sacra.info/index2.htm.


Výchozím místem je Žitava, dalšími zastávkami jsou například hrad a klášter Oybin, chrám svatého Petra s chrámovou pokladnicí v Budyšíně, sakrální stavby v Ostritz a ve Zhořelci. Na polském území vede Via sacra ke kostelům v Jaworu, Karpaczi nebo Jelení Hoře. Zastávkami v Česku jsou Bazilika navštívení Panny Marie v Hejnicích, Johanitská komenda svaté Zdislavy v Českém Dubu a kaple svaté Anny v Mnichově Hradišti, v níž se nachází hrobka Albrechta z Valdštejna. Trasa končí v poutním kostele svatého Vavřince a Zdislavy v Jablonném v Podještědí.


Na výběru objektů se podíleli experti ze všech tří zemí. Myšlenka trasy vznikla v Žitavě a peníze vyčlenila Evropská unie. Starosta Žitavy Arnd Voigt připomíná, že v regionu jsou pamětihodnosti evropského významu, ale turisté přitom z neznalosti mnohdy směřují jen do Prahy, Drážďan nebo polské Vratislavi.