Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Tradiční sklářské sympozium uspořádá v Novém Boru místo Crystalexu město

Archiv

"Na přípravě ojedinělého mezinárodního setkání špičkových sklářů se bude podílet ještě několik místních sklářských firem, ateliérů a sklářská škola", řekl místostarosta Nového Boru Stanislav Valdman. "Na žádné jiné akci se nepotká najednou tolik výtvarníků a sklářských řemeslníků, kteří by spolu přímo v hutích vytvářeli nová díla," poznamenal.


Radnice se podle něj ujala pořadatelství proto, aby udržela tradici prestižní sklářské události, a také proto, aby připomněla, že novoborské sklářství není jen Crystalex. V městě a jeho okolí totiž pracuje a dobře funguje asi 70 jiných menších sklářských firem a ateliérů. Již v červnu uskutečněné sympozium se stane stěžejní akcí takzvaných Sklářských dnů a zúčastní se ho asi 35 výtvarníků z celého světa. Skláři budou pracovat ve firmách Ajeto, Egermann, Slávia a ve sklářské škole. "Tam se uskuteční i přednášky umělců, kunsthistoriků a galeristů," dodal Valdman s tím, že setkání dává šanci mladým sklářům pracovat po boku renomovaných umělců. Organizátoři je pečlivě vybírali, aby se akce nezměnila jen v monstrózní sjezd bez praktického efektu.


Podle mluvčího společnosti Ajeto Davida Sobotky pomáhá sympozium držet sklářům kontakt se světem a také ukázat, že české sklářství umí nabídnout moderní zboží. "Je to příležitost pro nástup firem, které dokážou reagovat na individuální požadavky a nebudou se bát malosériové výroby," poznamenal.


Všechna díla, která na sympoziu vzniknou, budou vystavena. Sbírka prací, která vznikla při minulých devíti ročnících, je ojedinělou dokumentací moderní výtvarné sklářské tvorby.