Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Tlustec: Ekologům se poprvé podařilo porazit báňský úřad ve správním sporu

Archiv

"Je to poprvé, co se ekologickému sdružení podařilo porazit báňský úřad ve správním sporu," řekl dnes novinářům Miroslav Šimonek ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec.


Vyjádření těžební firmy Go Point se dnes nepodařilo získat. Báňský úřad zatím rozhodnutí soudu písemně nedostal. Podle náměstka jeho předsedy Andreje Blažka ale úřadu nezbude než zaplatit náhradu nákladů řízení a poučit se z chyb, které při povolení těžby učinil.


Podle soudu nevzal báňský úřad při rozhodování v úvahu ani námitky odborníků z Městského úřadu v Jablonném v Podještědí a ekologických sdružení, ani názory ministerstva životního prostředí.


Ekologové i vedení radnice v Jablonném v Podještědí považují rozhodnutí soudu za vítězství ve sporu, který se táhne téměř deset let. První protesty proti těžbě čediče na Tlustci totiž začaly už v roce 1994, kdy lom patřil dnes již zkrachovalé firmě Beron.


"S obnovením těžby jsme nesouhlasili, obávali jsme se zvýšeného provozu nákladních automobilů ve městě, prašnosti a hluku," řekla novinářům ekoložka městského úřadu Hana Kotyzová.


Těžbu čediče na Tlustci zastavilo ministerstvo životního prostředí v roce 1998. Občané okolních obcí si totiž stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Obvodní báňský úřad v Liberci ale loni v srpnu povolil těžbu obnovit. A to i přesto, že ministerstvo životního prostředí doporučilo nechat znovu posoudit vliv těžby na životní prostředí, a to ze dvou důvodů: šlo o nové povolení hornické činnosti a od 1. ledna 2002 se změnily předpisy. Báňský úřad ale nepovažoval nové posouzení vlivu na životní prostředí za nutné.


"Obnovení těžby je v menším rozsahu než dříve a bude znamenat menší zásah do životního prostředí, proto považujeme v minulosti zpracované posudky za dostačující," řekl tehdy Hampejs. Ještě na podzim pak liberecká společnost Go Point zahájila těžbu. V lomu, který firma získala před třemi lety, se už sice netěží, drtí se tam ale kámen. I to je však podle ekologů nezákonné.