Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Tlumočnice z drogového gangu dostala podmínku

Archiv

Benešová prý rozsáhlé obchody s drogami domlouvala, protože jako jediná ze čtyřčlenné organizované skupiny uměla anglicky. Hrozilo jí deset až 15 let vězení, k podmíněnému trestu jí pomohlo několik polehčujících okolností. Rozsudek přijala státní zástupkyně a obhájkyně Benešové.


"Benešová se úplně doznala a její výpovědi se staly důkazem proti ostatním obžalovaným," řekla soudkyně Olga Fričová. Podle policejního vyšetřování hrál hlavní roli v drogovém gangu Jiří Homola z České Lípy. Prodej drog mu údajně vynesl téměř 3,75 milionu korun. Pomáhali mu jeho bratr Pavel, Miroslav Balog z Liberce a Benešová dělala tlumočnici. Z Nizozemska do Česka se kvůli nim dostalo nejméně 178.000 tablet extáze a téměř 17 kilogramů marihuany.


Jiří Homola a Miroslav Balog se dnes rozsudku nedočkali. Soudkyně potřebuje v jejich případě vyslechnout ještě dva svědky a hlavní líčení odročila na 25. června. Pavel Homola zemřel v roce 2007 při autonehodě.


Benešová drogy objednávala telefonicky i osobně. "Do problémů ji přivedla citová i finanční závislost na Jiřím Homolovi. Z nebezpečných obchodů se později bála vycouvat," uvedla Fričová. Velmi mladá Benešová se tehdy Jiřímu Homolovi starala o syna.


Až na krátkou dobu, kdy se zapletla do pašování extáze a marihuany, Benešová vedla a vede bezúhonný život. "Podmíněný trest k její nápravě stačí, vězení by bylo kontraproduktivní," vysvětlila Fričová. Zákon umožňuje udělit obžalovaným podmíněný trest i v případech, kdy se sazba pohybuje mezi deseti a 15 lety vězení. Podmíněný trest navrhly pro Benešovou ve své závěrečné řeči i státní zástupkyně a obhájkyně.