Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Tetrapacky zase z jiné strany

Archiv

Českolipská radnice na přání obyvatel města zavedla systém třídění a sběru takzvaných tetrapacků, tedy krabic od džusů, mléka a dalších nápojů. Ačkoliv lidé předtím v průzkumu radnice o takové třídění projevili zájem, v praxi se zatím neujalo.


"Již dva týdny mají možnost si dojít k nám na úřad pro stodvacetilitrové pytle, kam by tetrapacky ukládali a pak je odváželi do dvou sběren ve městě. Nikdo si je však zatím nevyzvedl," řekla dnes ČTK mluvčí českolipské radnice Markéta Aulová.


Podle ní nějakou dobu potrvá, než se obyvatelé města naučí pro pytle chodit. Radnice spoléhá na osvětovou kampaň na svých internetových stránkách. O třídění tetrapacků do pytlů bude zároveň co nejčastěji informovat v městských novinách i v regionálním tisku.


"Pokud by ani potom nebyl o pytle zájem, začneme uvažovat o jiném způsobu třídění tetrapacků," uvedla Markéta Aulová.


"Radní zvažovali tři možnosti, jak tetrapacky třídit," dodala. Pro zvláštní nádoby na tetrapacky by ale ve sběrných hnízdech bylo málo místa. Tetrapacky by obyvatelé města rovněž mohli vhazovat do kontejnerů na plasty a daly by se oddělit později.


Firma, jež v České Lípě odpady likviduje, by si ale za dodatečné třídění účtovala peníze navíc. Proto nakonec zvítězila varianta s igelitovými pytli.


V Jablonci nad Nisou se podobný systém s igelitovými pytli osvědčil. Spustili jej tam letos v březnu. Třídění je nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale městům a obcím přináší také peníze. Společnost Ekokom jim za jeden kilogram vytříděných tetrapacků platí zhruba 3 koruny.


"U velkých měst může jít až o několik milionů korun ročně," upozornil zástupce Ekokomu v Libereckém kraji Martin Holubec. Vnitřek tetrapacků, ukrytý pod papírem, tvoří hliníková folie. Papír využívá k novému zpracování papírna v Bělé pod Bezdězem, z hliníkové folie a dalších zbytků z tetrapacku dělá továrna v Hrušovanech u Brna stavební prvky s vlastnostmi podobnými sádrokartonu. Ekokom platí městům a obcím i za třídění jiných odpadů než tetrapacků. Za kilogram papíru dostávají jednu korunu, za sklo 60 haléřů, za kovy 50 až 80 haléřů.