Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Teplo zdražuje nerovnoměrně

Archiv

Kvůli zdražení plynu musela zvýšit ceny například Městská teplárenská v Turnově na Semilsku nebo Českolipská teplárenská.


Od listopadu si za teplo připlatí i odběratelé v Semilech. V Liberci a Jablonci se zatím ceny drží, protože tamní teplárny topí mazutem, a nikoli plynem. I ten ale zdražuje, a tak se zřejmě zvýšení cen nevyhnou. 


Nejvýrazněji zatím zdražilo teplo v Turnově. Ještě na začátku roku tam obyvatelé za gigajoule tepla platili 399 korun, od října vzrostla cena o 13 procent na 451 korun. V České Lípě stál gigajoule tepla na začátku roku v průměru zhruba 384 korun.


"Od 1. října jsme zdražili o 2,5 procenta, v meziročním srovnání je ale pro odběratele cena o 14 procent vyšší," řekl ředitel Českolipské teplárenské Ivan Urban.


Zdražení chystá také Městská bytová správa v Semilech, jež zajišťuje dodávky tepla a teplé vody pro zhruba 40 procent obyvatel Semil. "Zdražíme až od 1. listopadu a to o 12,9 procenta," řekl dnes její ředitel Stanislav Klápště.


Odběratelé tak podle něj zaplatí za gigajoule kolem 420 korun. Jablonecká teplárenská a realitní, která zásobuje teplem 10.000 jabloneckých domácností a 90 tamních podniků, zatím o zdražení nerozhodla. Domácnosti už ale čtyři roky platí za gigajoule maximálně 412 korun. Jablonecká teplárna topí stejně jako teplárna v sousedním Liberci mazutem. I ten ale zdražil, a tak zřejmě cena nevydrží.


"V nejbližších dnech budeme jednat o tom, zda zdražíme, o kolik, a kdy," řekl dnes  ředitel Tomáš Balcar.


Liberecká teplárna zatím zdražovat nechce. "Předpokládáme, že do konce roku udržíme cenu na současné úrovni," řekl dnes  ředitel Zdeněk Kožešník. Jak se bude vyvíjet cena po Novém roce, zatím nedokázal odhadnout.


"Máme sice od ledna 2004 dlouhodobou smlouvu na odběr mazutu za pevnou cenu, vzhledem k tomu, že šla výrazně nahoru, bude chtít zřejmě dodavatel zdražit, a ani my se pak zdražení nevyhneme," vysvětlil Kožešník.


Na teplárnu je napojena zhruba polovina domácností ve stotisícovém Liberci. Zatím platí v průměru kolem 420 korun za gigajoule tepla.