Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Teplo v Libereckém kraji může po Novém roce zdražit až o 15 procent

Archiv

Důvodem zdražení bude podle firem očekávané zvýšení sazby daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent, ekologická daň, a především zdražení plynu, které se má podle odhadů pohybovat kolem deseti procent. Vyplývá to z průzkumu ČTK.


Nejmarkantnější nárůst cen čeká zřejmě Liberec, kde už dva roky platí domácnosti kolem 530 korun za gigajoule. Přestože společnost Teplárna Liberec bude o cenách jednat až na konci listopadu, už nyní se hovoří o možném zdražení až o 19 procent. Cena za gigajoule by tak mohla vzrůst na 630 korun. Pro průměrnou domácnost, která letos za teplo zaplatila kolem 26.000 korun, by to pak znamenalo zaplatit dalších 5000 korun ročně navíc.


Liberecká teplárna už začala jednat s odběrateli o zavedení dvousložkové ceny. ČTK to včera řekl ředitel Stavebního bytového družstva Sever Petr Černý. "Nelíbí se nám to, protože tím výrobce tepla přenáší většinu rizik spojených s růstem cen i výkyvy počasí na odběratele," řekl Černý. Družstva podle něj nemají moc možnost se tomu bránit. "Od našich členů se ale zřejmě zvýší tlak na odpojení od teplárny, tam kde to půjde, budou chtít vlastní plynové kotelny," dodal Černý. Ne všude je ale podle něho takové řešení možné.


Dvousložkovou cenu zavedla od května letošního roku Jablonecká teplárenská a realitní společnost, která zásobuje teplem podstatnou část Jablonce nad Nisou. Cena je rozdělena na pevnou složku, která zahrnuje především fixní náklady a pohyblivou část závislou na množství odebraného tepla. V letošním roce se cena měla pohybovat kolem 530 korun za gigajoule podobně jako v Liberci. Jak se příští rok zvýší není podle ředitele Tomáše Balcara zatím jasné. Očekává ale nárůst o deset až 15 procent.


Podobně odhadl zvýšení cen ředitel Českolipské teplárenské společnosti Ivan Urban. V letošním roce se přitom bude průměrná cena tepla ve městě pohybovat kolem 510 korun za gigajoule. Už během roku totiž cena stoupala v závislosti na růstu cen plynu, kterým teplárna topí. Průměrná českolipská domácnost, která letos za topení zaplatila kolem 25.500 korun, si tak bude muset v příštím roce připlatit kolem 2500 až 3800 korun. Podobné zvýšení cen čeká také například odběratele v Tanvaldu na Jablonecku. I tamní Teplárenství Tanvald přitom podle jednatele Martina Vávry uvažuje o zavedení dvousložkové ceny.


Zvýšení cen čeká ale i odběratele v Novém Boru na Českolipsku, kde dosud patřila cena za gigajoule 445 korun k nejnižším v kraji. "Tato cena je ale neudržitelná a bude třeba ji zvýšit," řekl  novoborský místostarosta Jindřich Mareš. Nový Bor, který je jediným vlastníkem společnosti Teplo Nový Bor, zvažuje prodej společnosti i podstatné části teplárenské infrastruktury. Systém totiž potřebuje velké investice, a na ty radnice nemá. Navíc nevidí důvod, proč vytápění města dotovat, když jen 26 procent produkce odebírají městské byty nebo organizace.