Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Technická univerzita pomůže s likvidací škod po těžbě uranu

Archiv

"Naše výzkumné centrum vymodeluje na počítačích, jak se může znečištění podzemních vod a půdy vyvíjet a jak kontaminaci nejúčinněji snížit na přípustnou hranici," uvedl děkan fakulty mechatroniky Jiří Maryška.


S pětiletým výzkumným projektem uspěla Technická univerzita letos v Národním programu ministerstva školství a získala na něj státní dotaci 150 milionů korun. Dalších přibližně 15 milionů korun si výzkumné centrum vydělá svou prací.


Výzkum pro Diamo není podle rektora Vojtěcha Konopy jedinou spoluprací Technické univerzity s průmyslovými podniky.


"Technické vysoké školství musí při výuce vycházet z konkrétních požadavků trhu a stavět na nich své stěžejní programy," uvedl Konopa.


Právě do výzkumu pro Diamo se zapojí nejen pedagogové a vědečtí pracovníci Technické univerzity, ale také studenti. Na výzkumu zaměřeném na odstraňování škod po chemické těžbě uranu se Technická univerzita podílí již od roku 1993. Společně s Diamem vyvinula řadu modelů, které simulují proudění podzemních vod a cesty, po nichž se znečištění pohybuje. Letos například odborníci z Diama a z Technické univerzity zjišťují, jakým způsobem se kontaminované látky uvolňují z pískovců do okolních hornin.