Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Také v České Lípě se hledá česká buchta

Archiv

Je to již tradičně Reynkovo knihkupectví v Moskevské ulici, antikvariát v ulici Paní Zdislavy, TAO čajovna v Klášterní a Bylinářství Anzara v Sokolské ulici.


Kampaň Hnutí DUHA je součástí programu Hledá se česká buchta a proběhla již v Praze a Brně. Ekologická organizace formou různých reklam [1] nabízí webovou stránku www.ceskebiopotraviny.cz, odkud lidé mohou psát emaily přímo velkým výrobcům potravin a požadovat více českého bio zboží. Najdou zde také novinky o biopotravinách na českém trhu, praktické rady, kontakty na dodavatele, informace o ekologickém zemědělství nebo publikace ke stažení.


Česká poptávka po biopotravinách letí raketově vzhůru. Ale 62 % bio zboží prodaného v obchodech loni pocházelo z dovozu [2]. Přitom některé z potravinářských podniků, jejichž výrobky má běžná domácnost na stole každý den, biopotraviny nenabízejí. Proto na trhu domácí nabídka chybí. Ekologická organizace chce velké pekárny, mlékárny, výrobce uzenin či zpracovatele ovoce a zeleniny přimět, aby je zařadili do svého sortimentu. Prvním cílem je společnost Pribina, kterou ekologická organizace chce přesvědčit k nabídce bio provedení populárního sýru hermelín.


V průzkumu Hnutí DUHA, který oslovil 77 velkých potravinářských podniků, pouze pětina uvedla, že vyrábí biopotraviny [3]. Ale mnoho z nich o tom uvažuje. Možnost, že by biopotraviny vyráběly, odmítá jen malá část – třetina firem.


Pavlína Lomičová z Hnutí DUHA Česká Lípa řekla:
„Pokud chcete jíst domácí, cenově dostupné a  zdravé potraviny z ekologického zemědělství, které byly vyrobeny bez použití chemických hnojiv a pesticidů a do nichž se nesmějí přidávat žádná chemická aditiva, můžete tomu snadno  pomoci jediným svým  podpisem. Stačí podepsat korespondenční lístek na jednom z našich sběrných míst nebo ze stránek www.ceskebiopotraviny.cz poslat mail jednomu z českých výrobců a biopotraviny požadovat.”


Kontakt: Mgr. Pavlína Lomičová, Hnutí DUHA Česká Lípa, telefon 721 508 086,
e-mail p.lomicova@seznam.cz


Poznámky:


[1] Vizuál reklam lze stáhnout na www.hnutiduha.cz/pics/biobuchta_reklama.pdf


[2] Více v tiskové zprávě http://www.hnutiduha.cz/index.php?cat=zpravy&id=588


[3] Více v tiskové zprávě http://www.hnutiduha.cz/index.php?cat=zpravy&id=564&year=2007%3E%3Cspan%20class=\%22