Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Syner počítá se zvýšením stavebních zakázek o čtvrtinu

Archiv

Loni uskutečnily tři stavební firmy skupiny Syner zakázky zhruba o miliardu nižší. ČTK to dnes řekl generální ředitel Syneru Martin Borovička. Hospodářský rok společnosti začíná 1. dubna a končí 31. března následujícího roku.


Do skupiny Syner patří stavební společnost Syner, firma Manďák z Kroměříže, kterou skupina koupila loni na podzim, a českolipská stavební společnost CL-EVANS. Největší z nich - Syner, získal zakázky za zhruba 2,8 miliardy korun, práce za 800 milionů odvede Manďák a zbytek tržeb připadá na CL-Evans. Stavební firmy podle Borovičky zaměstnávají asi 550 lidí.


Syner vznikl v roce 1991 jako malý rodinný podnik s desítkou zaměstnanců zaměřený na zakázky v regionu, stále častěji ale působí mimo území Libereckého kraje - v Praze, na Moravě i sousedním Slovensku. Pozici na Moravě firma posílila odkoupením stoprocentního akciového podílu ve stavební firmě Manďák z Kroměříže. V únoru zamířila i do sousedního Ústeckého kraje, kde založila odštěpný závod.


"Ústecký kraj je pro nás zajímavý také proto, že máme zájem být blízko průmyslovým zónám, kde se rodí řada zajímavých stavebních projektů, o něž bychom se rádi ucházeli v rámci výběrových řízení," vysvětlil tehdy Borovička.


Zhruba třetinu zakázek Syneru představují vlastní projekty realizované zejména ve spolupráci s dceřinou firmou Investorsko inženýrská, a.s., právě v průmyslových zónách. Menší podíl - do 30 procent - tvoří zakázky veřejné a zbytek jsou stavby pro soukromé investory. Největší stavbou financovanou z veřejných zdrojů byla rekonstrukce a dostavba Městského stadionu v Liberci, jehož součástí je Tipsport aréna. Projekt si vyžádal investici zhruba 900 milionů korun. Nedávno Syner získal další velkou veřejnou zakázku - rekonstrukci vysokoškolských kolejí v Liberci za 280 milionů korun.