Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Sympozium má ukázat, že s krachem Crystalexu sklářství neskončilo

Archiv

Radnice se organizace jubilejního desátého ročníku sympozia chopila letos v únoru. Vidí v jeho uspořádání cestu, jak propagovat místní výrobce skla. I po ukončení výroby v Crystalexu je sklářství odvětvím, které ve městě a v regionu zaměstnává stovky lidí, řekl dnes novoborský místostarosta Stanislav Valdman.


Hlavním organizátorem setkání, na němž se představí čtyři desítky sklářských výtvarníků a designérů, je město Nový Bor. Spolupracuje ale se čtyřmi sklářskými firmami, v jejichž provozech budou výtvarníci pracovat. Jedinou výjimkou je Egermann, který sice na sympozium přispěl, své pece ale v dubnu vyhasil a výrobu chce znovu rozjet až v srpnu. "Skláři z 12 zemí budou pracovat v hutních provozech Ajeta v Novém Boru a Lindavě, sklářské průmyslovky a Sklárny Slavia," vyjmenoval Valdman. Při práci je lidé uvidí také ve firmě TGK Skalice.


Sympozium se v Novém Boru koná každé tři roky, minulých devět ročníků organizoval Crystalex. Když se ale firma dostala loni v září do finančních potíží a v lednu zastavila výrobu, bylo jasné, že je konání akce vážně ohroženo. "Chtěli jsme dát světu vědět, že sklářství v Novém Boru neumřelo, proto jsme se pořadatelství chopili," řekl Valdman. Nový Bor přijde organizace na 1,2 milionu korun. "Liberecký kraj nám slíbil přispět 170.000 Kč a dalších 200.000 korun bychom měli dostat z ministerstva průmyslu a obchodu," řekl Valdman. Další náklady spojené přímo s výrobou hradí samy firmy, kde budou výtvarníci pracovat.


Dnes se do Nového Boru výtvarníci teprve sjížděli, hlavní program sympozia začne v pátek. Od rána budou v hutích a ateliérech pracovat špičkoví skláři, v sobotu je pak při práci může vidět i veřejnost. Práce, které na sympoziu vzniknou, budou od neděle až do konce prázdnin vystaveny v Galerii Ajeto. "Práce sklářů při minulých ročnících dokumentuje fotografická výstava ve foyer městského divadla," poznamenal Valdman. Vystavit vytvořené práce podle něho nebylo možné. Sbírky jsou na několika místech a kvůli konkurzu by bylo jejich zapůjčení komplikované, dodal.