Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

SVS zahájí rekonstrukci vodovodu a kanalizace v Kamenickém Šenově

Archiv

Modernizace vodovodu a výstavba kanalizace přijde na bezmála 12 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí SVS Dagmar Haltmarová.


"Snažíme se vždy provádět rekonstrukce a dostavby vodovodních a kanalizačních sítí maximálně koordinovaně s plánovanými pracemi na komunikacích," řekl dnes ČTK generální ředitel SVS Miroslav Harciník. Proto, když Krajská správa silnic ohlásila zahájení rekonstrukce silnice I/13 a opravu silnice III/2639 z Kamenického Šenova do Nového Oldřichova, SVS urychleně připravila projekt na souběžnou rekonstrukci vodovodu a výstavbu splaškové kanalizace v Oldřichovské ulici.


Společnost vybuduje přes 300 metrů kanalizačních stok a také 12 kanalizačních přípojek. Současně se dočká rekonstrukce vodovod postavený v polovině 60. let, který byl velmi poruchový. Stávající litinový řad a vodovodní přípojky v délce zhruba půl kilometru budou nahrazeny potrubím z odolnějšího vysokotlakého polyetylenu. Stavby mají být dokončeny ještě letos v říjnu, dodal Harciník.


Oprava vodovodu a výstavba kanalizace v Kamenickém Šenově je jednou z celé řady akcí, které letos SVS na severu Čech uskuteční. Rekonstrukce vodovodu se letos dočkali například obyvatelé některých částí Liberce a Jablonce. Ve Stráži nad Nisou na Liberecku vyměnila firma přes tři kilometry vodovodního potrubí a 120 domovních přípojek. Ve Vysoké u Chrastavy zase SVS buduje nové potrubí, které umožní zásobovat obyvatele osady i chalupáře vodou z nedalekého Vítkova, protože místní zdroj nesplňuje hygienické normy.


Do oprav a modernizace vodovodních řadů a kanalizace SVS investuje 1,19 miliardy korun, což je o 8,5 procenta více než loni. Zhruba 94 procent nákladů dává z vlastních zdrojů, 77 miliony přispěje Evropská unie z Fondu soudržnosti. "Polovina prostředků je určena na obnovu majetku, zbytek do rozvoje," řekla Haltmarová. Největší akcí v Libereckém kraji je integrovaný projekt Lužická Nisa, jehož náklady dosáhnou 31,3 milionu eur (880 milionů Kč), 65 procent potřebných financí přislíbila EU z Fondu soudržnosti a 35 milionů korun přidá Státní fond životního prostředí.


SVS vznikla v roce 1993 a je největší vodárenskou společností v republice, její region pokrývá 12 procent území s více než 1,26 milionu obyvatel. Firma vlastní přes 9300 kilometrů vodovodů a vodovodních přípojek, téměř 3300 kilometrů kanalizačních sítí, 54 úpraven vody, 164 čistíren odpadních vod, přes 1000 vodojemů a více než 800 čerpacích stanic vody. Svá zařízení na rozvod a úpravu vody pronajímá distributorovi vody - Severočeským vodovodům a kanalizacím. Vlastníky společnosti je 458 severočeských měst a obcí.