Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Stranu zelených povede v Libereckém kraji František Pelc

Archiv

Svolalo ji tam předsednictvo strany. Zelení jsou v Libereckém kraji rozštěpení do dvou křídel, minulou krajskou radu předsednictvo odvolalo. ČTK to řekl Josef Jadrný, jeden ze členů odvolané rady a současný člen výboru Demokratické výzvy.


Zelení mají v Libereckém kraji kolem 300 členů, asi třetina z nich prý stojí za bývalou ministryní školství Danou Kuchtovou, zbytek podporuje předsedu strany Martina Bursíka. Podle Jadrného budou v novém krajském vedení, které se dnes zvolí, jen Bursíkovi lidé. "Silová řešení Bursíka pokračují. Myslíme si, že je to škoda, ale pomalu se s tím smiřujeme, jsme v menšině," poznamenal.


Kvůli sporům s republikovým vedením vystoupil v minulých dnech ze strany šéf krajské organizace v Libereckém kraji Jan Vondrouš. Nelíbilo se mu podle jeho slov nedemokratické jednání vrcholných představitelů strany a jejich odklon od politického programu. "Vondrouš nebyl žádný předseda, byl zvolený konferencí, jejíž konání předsednictvo a ústřední revizní komise zrušila. Oni si přesto konferenci udělali, za účasti pouze jejich křídla," poznamenala Martina Pokorná z turnovské organizace Strany zelených.


Spor Vondrouše a jeho lidí s centrálou vrcholil od loňského podzimního celostátního sjezdu, kde předseda strany Martin Bursík obhájil svoji funkci. "Získal pak dojem, že si může dovolit všechno," uvedl Vondrouš. Poslední kapkou pro něj podle jeho slov bylo rozhodnutí Ústřední revizní komise, podle níž poškozuje zelené frakce Dany Kuchtové, i to, že ministr školství Ondřej Liška (SZ) v Poslanecké sněmovně nepodpořil pozměňovací návrh krizového balíčku poslankyně Věry Jakubkové (SZ) o dvoumiliardovém navýšení na veřejnou dopravu.


Poslankyním Olze Zubové, Věře Jakubkové a dalším dvěma straníkům včetně Kuchtové hrozí vyloučení ze Strany zelených. Navrhla ho v pátek ústřední revizní komise strany a její rozhodnutí má v neděli posvětit republiková rada. Členové frakce s rozhodnutím nesouhlasí. Věří, že republiková rada návrh revizní komise nevyslyší, řekla novinářům zakladatelka Demokratické výzvy Kuchtová.


Frakce vznikla koncem ledna a sdružuje vnitrostranické kritiky předsedy strany Martina Bursíka. Vztahy mezi vedením SZ a členy frakce se vyhrotily při schvalování kandidátky pro volby do Evropského parlamentu. Mluvčí Demokratické výzvy Martin Čáslavka tvrdí, že od vedení strany obdrželi členové frakce nabídku, že pokud ji zruší, mohou doufat v zisk předních míst na kandidátce. Protože ale neustoupili, nikdo z frakce neuspěl navzdory podpoře, kterou vyjadřovaly před volbou kandidátům kraje.


Frakci při jejím vzniku před měsícem podpořilo asi 25 Bursíkových oponentů, kteří již dříve podepsali výzvu předsednictvu strany k vnitrostranickému dialogu. Podle Kuchtové chce být frakce programovou protiváhou vedení zelených. Měla by přispět k tomu, aby ze strany neodcházeli její členové, a pomoci jí získat více voličů.