Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Stranám se nelíbí, že jejich členové kandidují za hnutí starostů

Archiv

Jejich lídrem je hrádecký starosta Martin Půta, člen Strany pro otevřenou společnost. V popředí kandidátky je i starosta Okrouhlé Jiří Vosecký z KDU-ČSL a někdejší liberecký primátor a pozdější poslanec Jiří Drda z ODS. Všichni tři shodně řekli, že jim nejde o politiku, ale o řešení věcných problémů regionu.


"Zatím nevíme nic oficiálního, přečetli jsme si to jen v novinách a na to nebudeme reagovat," řekl k Drdově kandidatuře liberecký primátor Jiří Kittner, který stojí v čele místní ODS. Podle stanov hrozí členům, kteří kandidují za jinou stranu, ukončení členství. "Drda o souhlas nepožádal a stanovy dobře zná," podotkl.


Jedenašedesátiletý Drda řekl, že se snažil dříve vyvolat v ODS diskusi o věcech, které se mu nelíbily, ale jeho aktivity nebyly vyslyšeny. Přiznal, že v posledních letech byl spíše pasivním členem, protože se to od něj prý očekávalo. "Myslím, že mám co nabídnout, s mnoha starosty se znám a vím, že je za nimi vidět kus práce. Navíc se mi už delší dobu nelíbí způsob, jakým je veden Liberecký kraj," dodal.


Lidovci slibují Voseckému vyloučení. "Jeho povinností bylo nás informovat a to neudělal," řekl předseda krajské organizace Václav Nosek. Podle stanov by mělo Veseckého členství v KDU-ČSL automaticky zaniknout.


Lídr Půta své mateřské Straně pro otevřenou společnost svůj záměr kandidovat za politické hnutí starostů nezamlčel. Dokonce se už sešla krajská organizace a nikdo tam nenavrhl se tímto problémem zabývat. "Stanovy to příliš neřeší, pokud by to však pro někoho byl problém, jsem připravený z toho vyvodit důsledky," dodal. SOS má však v tuto chvíli zřejmě jiné problémy. Předsedu SOS v Libereckém kraji Jindřicha Berounského vyloučili minulý týden jeho kolegové z krajského výboru kvůli hrubému porušení stanov. Podle nich ohrozil pověst SOS jako spolehlivého partnera, který dodržuje sjednané dohody. Berounský s tím nesouhlasí a odvolal se k revizní komisi.


Starostové z Libereckého kraje chtějí získat v budoucím krajském zastupitelstvu alespoň deset křesel. Podle Půty už mají pětačtyřicetičlennou kandidátku zaplněnou. Vedle starostů tam jsou i bývalí starostové a zástupci samospráv. "Kandidátku a volební program představíme zřejmě v polovině května," upřesnil Půta.


Krajské volby v Libereckém kraji v roce 2004 vyhrála ODS. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu jí patří 22 křesel. Vytvořila koalici s ČSSD, která má šest mandátů. V opozici je deset krajských zastupitelů z KSČM a sedm z SOS. Nikdo jiný se do libereckého zastupitelstva nedostal.


Občanské demokraty povede do příštích voleb současný náměstek hejtmana Radim Zika. Hejtman Petr Skokan do krajského zastupitelstva vůbec kandidovat nebude, chce se ucházet o senátorské křeslo na Českolipsku. Lídrem kandidátky sociálních demokratů je Stanislav Eichler, manažer který dosud pracoval v oblasti finančnictví a je zastupitelem v Českém Dubu. KSČM má jako lídra Miloše Titu, SOS zvolila na čelo kandidátky předsedkyni správní rady Nadace Škola hrou, podnikatelku Lidii Vajnerovou, a Strana zelených ekologa Jana Korytáře. Na společném postupu do krajských voleb se v kraji dohodli SNK Evropští demokraté s KDU-ČSL. Jejich lídrem je nestraník - primář jablonecké chirurgie Michael Vraný.