Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Starostům vadí, že Liberecký kraj rozdal za krize 19 milionů

Archiv

Liberecký kraj poskytne třeba tři miliony korun firmě S group Sport Facility Managament. Zaplatí je za svou medializaci na Městském stadionu v Liberci, jehož součástí je Tispsport arena. Tenisový klub Břízky v Jablonci nad Nisou dostal na dva kurty s umělou trávou 2,3 milionu korun. ČTK to dnes řekl krajský zastupitel a starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.


Liberecký kraj ovládá koalice ČSSD a Strany pro otevřenou společnost (SOS), podporovaná komunisty. Pro dotace byli zastupitelé z ČSSD a z ODS, proti Starostové. SOS a komunisté se hlasování zdrželi.


Podle Starostů není jasné, podle jakých pravidel se 11 úspěšných zájemců o dotaci vybíralo. "O peníze by se měli ucházet stejně, jako se je snaží získat zájemci o evropské dotace. O jejich projektech by se rozhodovalo na základě jasně stanovených kritérií," prohlásil Půta.


Krajský radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa (ČSSD) uvedl, že dotace nešlo rozdělit v dlouhodobých grantových programech, v nichž figurují částky 20.000 nebo 50.000 korun. Uchazeči o dotace prý žádali o mnohem více peněz.


"Je pozoruhodné, že když se hlasuje o ekonomických věcech, koaliční ČSSD a opoziční ODS se shodnou. Rozdělování peněz neprůhledným způsobem, který se označuje jako 'porcování medvěda' praktikovalo již minulé vedení kraje, složené ze zástupců ODS a ČSSD. Na rozdíl od minulých let je ale hospodářská situace Libereckého kraje horší a v daňových příjmech bude letos chybět až 200 milionů korun," dodal Půta.


"Peníze jsme poskytli uchazečům, jejichž aktivity mají celokrajský význam. Například tři miliony za mediální prezentaci Libereckého kraje poslouží k pořádání akcí pro veřejnost na Městském stadionu," uvedl Bursa.


Největší dotaci poslal Liberecký kraj do Frýdlantu. Radnice, kterou řídí starosta z ODS, obdržela pět milionů korun na rekonstrukci silnice, chodníků a na novou fasádu pro Dům dětí a mládeže. Obec Mníšek získala milion korun na výstavbu nové cesty a na rekonstrukci staré cesty. Vedou na území, kde se staví rodinné domy.


Tenisový klub Břízky díky dvěma novým kurtům s umělou trávou prodlouží tenisovou sezonu i na začátek jara a na konec podzimu, kdy počasí antukovému povrchu nepřeje. "Na umělé trávě mohou rekreační sportovci hrát i fotbal, nohejbal nebo volejbal. V našem klubu je 230 členů, z toho 60 dětí. Náš areál s osmi tenisovými hřišti využívá hodně i veřejnost," podotkl prezident Tenisového klubu Břízky Arnošt Křenovský.


Areál pro rodinnou zábavu Šťastná země v Českém ráji dostal od kraje 1,3 milionu korun a festival Dvořákův Turnov 1,8 milionu korun. Krajský fotbalový svaz potěšila dotace dva miliony korun. "Půjdou na mládežnickou kopanou," dodal Bursa. Dva miliony korun putují do TJ Liaz Jablonec nad Nisou, oddíl je využije na dostavbu šaten a sociálního zařízení. Tenisový klub Frýdlant obdržel 300.000 korun na opravu ubytovacího a sociálního zázemí pro mládež. Na hudební festival Fryyfest věnoval kraj 200.000 korun a na rekonstrukci kuchyněk v mateřské škole Kamarád 100.000 korun.


"Fryyfest děkoval Libereckému kraji za dotaci na svých stránkách ještě dříve, než ji zastupitelstvo schválilo," upozornil zastupitel za Starosty Jan Farský.