Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Starostku České Lípy odvolali z dozorčí rady nemocnice

Archiv

Liberecké nemocnice, která je rovněž krajskou akciovou společností, se zatím změny nedotkly. Spoluvlastníkem je totiž město Liberec se 17 procenty akcií a ke změně tak nestačí jen rozhodnutí rady kraje, ale je třeba svolat valnou hromadu. Novináře o tom dnes informoval krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD).


Bývalé zástupce ODS, ale i dalších stran vystřídali v dozorčích radách noví radní za ČSSD a někteří zastupitelé. Jména nových členů dozorčí rady zatím kraj sdělil nechtěl s odkazem, že odvolané radě končí funkční období až na konci února a zatím o změně nebyla informována.


V dozorčí radě českolipské nemocnice skončí bývalý náměstek hejtmana Karel Dolejší (ČSSD), starostka České Lípy Hana Moudrá (ODS), krajský zastupitel Jaromír Dvořák (SOS) a také bývalý zastupitel Radek Nastič (ODS), který byl v září odsouzen k ročnímu vězení za korupci. "V dozorčí radě už dávno neměl být," poznamenal Novák. Z původních členů tam zůstanou jen dva zástupci volení zaměstnanci nemocnice. Tím bude podle Nováka zajištěna kontinuita.


"Je obvyklé, aby vedení společností odráželo změny, ke kterým po volbách došlo ve vedení kraje," řekl Novák. Ke změně ale vedly krajskou radu i ryze praktické důvody, protože pokud za společnost zodpovídá, chce mít nástroje a kontrolní mechanismy k řízení společnosti. V případě českolipské nemocnice bude navíc podle něho práce dozorčí rady jednoznačně směřovat k transformaci obchodní společnosti na příspěvkovou organizaci.


Podle českolipské starostky Hany Moudré by však politická příslušnost neměla být jediným důvodem k odvolání z funkce v dozorčí radě. Pro město Česká Lípa je nemocnice velmi důležitá, protože zajišťuje zdravotní péči pro obyvatele města a celý region. "Takto ji vždy vnímalo celé českolipské zastupitelstvo, a proto město nemocnici podporuje třeba příspěvky na nákup zařízení," řekla dnes Moudrá. Jejím odvoláním ztratilo město v nemocnici vliv, jak potvrdil radní Novák, žádný zástupce z České Lípy mezi nově dosazenými členy dozorčí rady není.


V posledních čtyřech letech vládla v Libereckém kraji koalice ODS a ČSSD, která transformaci dvou krajských nemocnic na akciové společnosti prosadila a měla v dozorčích radách své zástupce. V posledních volbách ale zvítězila ČSSD, která se spojila se Stranou pro otevřenou společnost a za podpory komunistů chce vrátit nemocnice do postavení příspěvkových organizací. V České Lípě, která je ve stoprocentním vlastnictví kraje, k tomu má dojít do konce června, v Liberci to bude trvat déle, menšinovému vlastníkovi se totiž záměr nelíbí. ČTK to již dříve řekl liberecký primátor Jiří Kittner.