Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Českolipská hala nabídne gymnastiku spojenou s elegancí

V sobotu se v českolipské sportovní hale uskuteční Pole Sport Contest, což je taneční soutěž v pole dance.

„Letošní ročník jsme poprvé otevřeli pro celou Českou republiku včetně elitních závodnic, které nás běžně jezdí reprezentovat na zahraniční soutěže a mistrovství světa. Bude se tedy opravdu na co koukat,“ zve na tuto zajímavou akci hlavní organizátorka Barbora Szabová, která je zároveň majitelka dvou tanečních studií (jedno je v České Lípě – B-Pole Studio) v Hrnčířské ulici).

 

V sobotu se v českolipské sportovní hale koná Pole Sport Contest. Mohla by si nám více přiblížit, kdo se tohoto klání účastní a v kterých disciplínách?

 

Pole Sport Contest je taneční soutěž v pole dance (tanec na dvou vertikálních tanečních tyčích) se zaměřením na sportovní stránku tohoto krásného sportu (existuje pak ještě pole dance se zaměřením na art, na show apod.). V praxi to znamená, že v bodovém hodnocení dostává soutěžící poměrově více bodů za technickou náročnost v choreografii (triky a kombinace, které na tyčích provedl) než například za umělecký dojem, ve kterém se hodnotí interpretace hudby a pohybu, stage presence, charisma a sebevědomí aj.. Všechna kritéria jsou ale důležitá a soutěžící by měl pro co nejvyšší počet celkových bodů předvést své maximum ve všech hodnocených kritériích, kterých je přes 25.

Letošní ročník jsme poprvé otevřeli pro celou Českou republiku včetně elitních závodnic, které nás běžně jezdí reprezentovat na zahraniční soutěže a mistrovství světa. Bude se tedy opravdu na co koukat. (úsměv)

 

Jestli se nemýlím, je to čtvrtýročník, ale poprvé se koná ve sportovní hale. (Dosud se to konalo v Jiráskově divadle. ) Jak vnímáš tuto změnu prostředí?

 

Zpočátku mě změna mrzela, přeci jen divadlo má svoji kulturní atmosféru. Přesun do haly ale nakonec vnímám pozitivně. Sice je pro nás technicky náročnější vytvořit profesionální soutěžní podmínky, protože v hale musíme postavit celé soutěžní pódium, ale jsem přesvědčená, že soutěžící budou mít v hale mnohem více prostoru pro svou předzávodní koncentraci i více prostoru na soutěžním pódiu. Diváky zase hala svou sportovní atmosférou může vyzvat k hlasitější podpoře tanečnic, která je vždy neskutečně nabíjející!

 

Ty jsi nejenom hlavní organizátorka Pole Sport Contest, ale i majitelka B-Pole Studia Česká Lípa. Jak se na soutěž těší tvoje svěřenkyně a jaké mají šance na úspěch?

 

Tento rok jsme kvůli pandemii složily pouze malý soutěžní tým o třech juniorkách, z nichž nakonec soutěží pouze dvě. Příprava byla velice náročná a krátká, jelikož jsme všechny měly velmi nabité prázdniny. (úsměv) Holky ale neskutečně dřou a věřím, že nějaká medaile v České Lípě zůstane.

 

Teď kvůli covidu asi moc soutěží nebylo. Čeká i tebe osobně jako závodnici v nejbližší době nějaká prestižní soutěž?

 

Hodně soutěží bylo od doby covidu zrušeno a zbytek byl několikrát přesunut. Nejen pro organizátory, ale i pro soutěžící je to velice náročné, jelikož svoji formu směřujete k určitému datu, které se ale neustále mění. Odchází pak i vnitřní motivace, která je dle mého názoru nejdůležitější v každé sportovní přípravě. Z pozice organizátora i soutěžícího vnímám pokles soutěžících právě z důvodu ztráty motivace. I já jsem měla soutěžit v elitním finále MČR v Pole Art původně v říjnu 2020, nakonec v září 2021. Ale kvůli organizátorským povinnostem třech velkých soutěží, které letos pořádám velice krátce jdouc po sobě, kvůli náročnému začátku nové sezóny v mých dvou tanečních studiích a kvůli rekonstrukci nového cvičebního sálu v České Lípě jsem z časových důvodů musela svou účast zrušit. Mám se sebou ale plány na další soutěže, kde se chystám objevit s novinkou – spojení pole dance a trekových bruslí. (úsměv)

 

 

FLORBAL

 

Českolipští fanoušci se dočkali. Místní mužské FBC se jim představí tento pátek od 19. hodin. Po úvodní porážce na palubovce Bohemians se pokusí českolipští florbalisté získat body proti Tatranu Střešovice.

 

 

FOTBAL

 

divize B

Sobota 18. 9. 10:15

FK Arsenal Česká Lípa - SK Český Brod

 

I.A třída

Sobota 18. 9. 16:30

TJ Lokomotiva Česká Lípa - FK Košťálov – Libštát

 

I.B třída

Sobota 18. 9. 16:30

SK Spartak Žandov - TJ Doksy

 

Neděle 19. 9. 15:00

FC Kamenice - SK VTJ RAPID Liberec

 

 

foto: archív Barbory Szabové

alt
alt
alt
alt
alt