Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Společnosti Bohemia Crystalex Trading se odvolala

Archiv

Soud své rozhodnutí zdůvodnil formálními chybami v návrzích, v nichž firmy žádaly o prohlášení konkurzu. Nejprve je však třeba vyhlásit úpadek. Podle právníků koncernu je ale návrh v pořádku a soud přistoupil k návrhům formalisticky a dogmaticky, uvádějí v odvolání na www.justice.cz.


Podle právníků je z předložených insolvenčních návrhů jasné, že se domáhají prohlášení úpadku a posléze jeho řešení v konkurzu. Navrhují proto, aby soud své rozhodnutí změnil a pokračoval v insolvenčním řízení. Právníci navíc upozorňují v případě firmy BCT na pochybení, kdy soud vydává rozhodnutí k návrhu podanému 19. září, ve skutečnosti byl ale insolvenční návrh soudu předložen až o tři dny později.


Koncern BCT a Porcela Plus podal před týdnem insolvenční návrhy ve stejném znění také na dceřiné firmy Crystalex Nový Bor, Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou, Sklárny Bohemia Poděbrady a Karlovarský porcelán. Mimo řízení zůstala jen Concordia, kterou vlastní Karlovarský porcelán. Žádný z dalších návrhů zatím soudci neodmítli, jen požádali o doplnění návrhů o seznamy pohledávek, závazků a majetku. Od Crystalexu navíc soud požaduje 50.000 korun jako zálohu na náklady insolvenčního řízení.


Zahájení insolvenčního řízení chrání firmy před nároky věřitelů a dává jim čas a prostor najít řešení. Podle rozhodnutí majitelů a věřitelů může dojít k reorganizaci nebo končí vyhlášením konkurzu, v tomto případě však majitelé přímo žádali o prohlášení konkurzu.


Navzdory tomu se koncern stále snaží zachovat alespoň klíčovou výrobu. Dohodl se proto se syndikátem věřitelských bank a ve spolupráci s poradenskou společností PricewaterhouseCoopers (PWC) zahájil přípravy k podání žádosti o vyhlášení moratoria. To má závodům zajistit zachování dodávek surovin a energií a případně zboží služeb tak, aby bylo možné pokračovat ve výrobě. Souhlasit však musí většina věřitelů. Podle informací ČTK se už ale v Poděbradech výroba zastavila a ve Světlé nad Sázavou skončí co nejdříve.


Vedení koncernu se dnes podle svého mluvčího předběžně dohodlo s věřitelskými bankami na budoucnosti skupiny, výsledek ale nechce zatím zveřejnit, protože se upřesňují detaily.


BCT patří k desítce největších sklářských firem na světě. Zaměstnává přes 5000 lidí a loni uskutečnila zakázky za více než 5,5 miliardy korun. Majetkově spřízněná společnost Porcela Plus má 2000 zaměstnanců. Koncern bojuje s levnou asijskou konkurencí i silnou korunou, která za poslední dva roky jen skláře připravila na tržbách o miliardu. Do neřešitelné situace pak skupinu dostala finanční krize, když se nepodařilo dokončit restrukturalizaci úvěrů ve výši téměř čtyř miliard korun.