Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Soud zapsal nemocnici v České Lípě jako akciovou společnost

Archiv

Kraj neporušil zákon zakazující přeměnu nemocnic na obchodní společnosti, protože poskytování zdravotní péče předmětem podnikání firmy není, řekl dnes náměstek hejtmana Karel Dolejší.


Například brněnský soud přitom v prosinci odmítl zapsat tři akciové společnosti, které měly provozovat zdravotnickou péči v nemocnicích v Jihlavě, Třebíči a Novém Městě na Moravě.


V Libereckém kraji ale pro to podle Dolejšího nebyl důvod. Nová společnost má jiný předmět podnikání, soud neměl důvod firmu do obchodního rejstříku nezapsat, uvedl náměstek.


U soudu leží také návrh na vklad další společnosti s názvem Krajská nemocnice Liberec. I po založení akciových společností poskytují zdravotnickou péči v kraji dvě příspěvkové organizace se stejnými názvy - Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a Krajská nemocnice Liberec.


Zastupitelé sice loni schválili jejich zrušení k 1. lednu letošního roku, kvůli nevyjasněné situaci ve zdravotnictví a obavě, že by Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se zařízeními neuzavřela smlouvy o úhradě zdravotnické péče, ale v prosinci rozhodnutí změnili. Organizace by měly zaniknout k 30. červnu. Současný model fungování nemocnic jako příspěvkových organizací je podle Dolejšího nevyhovující.


"Mimo jiné neumožňuje uplatňovat odpisy, což zařízení připravuje o prostředky na modernizaci a obnovu vybavení," vysvětlil.


Nemocnice navíc podle něj musejí zvyšovat mzdy podle diktátu ministerstva zdravotnictví, i když na to nemají dost prostředků. Pro své akciové společnosti zvolil kraj takzvaný německý model, kdy představenstvo tvoří management nemocnice. V dozorčí radě, která má mnohem větší pravomoci, jsou zástupci vlastníka.


Krajští radní už také schválili záměr vložit do akciových společností nemovitý majetek, jejž v současné době spravují právě příspěvkové organizace. Záměr byl vyvěšen na úřední desce a na některém z příštích zasedání by se jím mělo zabývat krajské zastupitelstvo. Kdy budou firmy moci převzít i zajištění zdravotnické péče, není podle Dolejšího zatím jasné. Zákon převod nemocnic zakazuje. Zabývá se jím Ústavní soud, rozhodnutí zatím nepadlo. Do privatizace nemocnic zasahuje také sporný zákon o neziskových nemocnicích, který by nyní měla projednat sněmovna ve druhém čtení.