Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Soud s bývalým starostou Nového Boru pokračoval výslechem svědků

Archiv

Soud také vyslechl odposlechy telefonních hovorů mezi Nastičem a novoborským podnikatelem Lubomírem Bártou, který loni v lednu oznámil policistům, že po něm Nastič požaduje úplatek 150.000 korun. Nastičovi obhájci pak požádali o výslech dalších dvou svědků a doplnění informací, a tak soudce jednání odročil na 14. dubna.


Nastičův případ je spojen s privatizací městského domu, který městské zastupitelstvo jednomyslně prodalo za téměř milion korun Bártově novoborské firmě. V této souvislosti měl podle Bárty Nastič úplatek žádat. Ten to ale důrazně popírá a tvrdí, že peníze od Bárty byly určeny místním fotbalistům jako sponzorský dar na nákup nových dresů a dalšího vybavení. Toto tvrzení však zatím žádný ze svědků jednoznačně nepotvrdil a ani v záznamech telefonátů nic podobného nezaznělo.


Třicetiletému politikovi hrozí až pět let vězení a peněžitý trest od 2000 až do pěti milionů korun. Kriminalisté zatkli Nastiče 1. března 2007 krátce po tom, co od Bárty převzal 150.000 korun. Jak ukázaly odposlechy, těsně před zatčením se dotazoval úředníků, jak dlouho bude trvat, než Bártovi město dům definitivně předá. Přesto Nastič trvá na to, že o úplatek nešlo. "Bárta mi peníze poskytl, abych je předal jako sponzorský dar zadluženému fotbalovému klubu v Novém Boru. Udělal jsem největší hloupost, když jsem od něj peníze vzal. Byli jsme ale kamarádi už ze školy a důvěřoval jsem mu," hájil se u soudu Nastič.


Odposlechy ukázaly, že oba muži si velmi často telefonovali a také se často scházeli, diskuzi o sponzoringu ale nepotvrdily. Také Bárta při hlavním líčení tvrdil, že s Nastičem se o žádných sponzorských darech nebavil, že starosta se mu sám ozval a chtěl, ať se sejdou. "Cenu za dům určil na 1,150.000 korun. Zdála se mi dobrá, ale pak dodal, že milion zaplatím oficiální cestou a 150.000 korun bokem. A že 150.000 korun není jenom pro něj a dělí se třemi," vypověděl Bárta.


Soudce Vlastimil Nedvěd rozhodl o Nastičově vině již loni v říjnu takzvaným trestním příkazem. Nastičovi tehdy udělil roční podmínku se zkušební dobou dva roky a peněžitý trest 100.000 korun. Státní zástupkyně Eva Mesiarkinová však proti němu podala takzvaný odpor, stejně jako Nastič. "Soudce uznal Nastičovu vinu, nesouhlasila jsem ale s udělenými tresty," řekla tehdy ČTK státní zástupkyně.