Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Soud: Farář nepokradl

Archiv

"Farář Andrej Bakoň byl zproštěn obžaloby, protože jeho účast na vykrádání kostelů a kaplí v jeho farnostech se prokázat nepodařilo," řekl dnes novinářům předseda senátu Jaroslav Hrabálek.


S tříletými tresty s odkladem na čtyři roky odešli dnes od soudu Zdeněk Fidrhel a Jindřich Novák, u nichž policie kradené umělecké předměty z kostelů našla. Oba si po poradě s advokáty ponechali zákonnou lhůtu na odvolání, Bakoň se práva na odvolání vzdal.


"O jejich vině nepochybuji, prokázali ji i svědci. Navíc místa, kde byly předměty nalezeny, třeba pod podlahou, nasvědčují tomu, že určitě neměli v úmyslu je restaurovat. Ani k tomu nemají kvalifikaci," vysvětlil své rozhodnutí Hrabálek.


Podle obžaloby farář Bakoň nechal v letech 1999 až 2001 odvézt z kostelů a sakristií ve farnosti, kterou spravoval, stovky předmětů - vzácné sošky, obrazy, plastiky krucifixy, svícny, monstrance, dokonce i části varhan, kazatelen či nábytek v celkové hodnotě více než pět milionů korun. Pomáhat mu měli právě Fidrhel a Novák. Podle soudce celému problému nahrál jen velký nepořádek, který církev v evidenci svého majetku má. Nikdo z obžalovaných se ke krádežím nepřiznal. Všichni se po celou dobu procesu hájili tím, že jejich úmysl byl opačný. Věci z kostelů odváželi, aby je zachránili před zloději, případně nechali zrestaurovat. To dnes znovu novinářům zopakoval i farář Bakoň.


"Některé kostely vykrádali zloději opakovaně, nařídil jsem proto svým dvěma pomocníkům, aby zbylé věci svezli do depozitáře v Pavlovicích, později se měly převézt do Litoměřic," řekl.


Církevní objekty v jeho objektu nebylo podle Bakoně snadné ohlídat. Například kostel v Zahrádkách byl podle něj vykraden sedmadvacetkrát.


"Můj obvod byl velmi rozlehlý, staral jsem se o 11 kostelů a sedm kaplí," řekl.


Přestože byl Bakoň po svém obvinění suspendován a vyobcován z litoměřické diecéze, dnes opět působí jako duchovní.


"Už druhý rok pracuji v Ostravsko-Opavské diecézi," dodal.