Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Sociální služby byly pro Liberecký kraj druhořadé

Archiv

Díky nové výstavbě a rekonstrukcím se v mnoha domovech zlepšilo bydlení a další zázemí pro klienty. Chyběly však peníze na provoz a v některých domovech žijí klienti stále ještě v málo vyhovujících podmínkách. ČTK to řekla krajská radní pro sociální oblast Hana Králíčková (ČSSD).


"Můžeme jenom závidět našim kolegům z Královéhradeckého kraje, kteří mají na rozvoj sociálních služeb mnohem více peněz než my. Pro většinu mých kolegů z vedení Libereckého kraje jsou ale priority jinde - například v dopravních a v jiných stavbách," dodala Králíčková.


Volby v Libereckém kraji vyhrála v roce 2004 ODS a vytvořila po nich vládnoucí koalici se sociálními demokraty. V letošních krajských volbách se Králíčková na kandidátce ČSSD pravděpodobně neobjeví. "Nechci už bojovat s větrnými mlýny," vysvětlila.


V Libereckém kraji se nachází kromě osmi krajských domovů důchodců také pět městských a dva církevní. Z 12 domovů pro lidi se zdravotním postižením patří devět kraji, jeden pražskému magistrátu a dva jsou soukromé. Během minulých čtyř let ubyla v domovech lůžka, pro klienty se tam ale podařilo vytvořit důstojnější prostředí.


Velkou a drahou rekonstrukcí prošel v novém století domov důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem. Během uplynulých čtyř roků se tam snížil počet třílůžkových pokojů a senioři žijí hlavně v dvoulůžkových a jednolůžkových. "Peníze na přestavbu zařízení se sociálními službami se v Libereckém kraji ještě seženou, ale na provoz už scházejí," prohlásil ředitel jindřichovického domova Alan Uhura.


Za velký problém považuje Uhura nízké platy pro ošetřovatelky a další zaměstnance. "Požadavky na jejich kvalifikaci rostou, a někdy to dokonce vypadá, jako bychom si přáli mít v domovech vysokoškoláky s platem uklízečky. Pokud přijmu člověka po střední škole, smím mu dát jen okolo 9000 korun měsíčně," uvedl Uhura. Podle něj Liberecký kraj v rozvoji sociálních služeb zaostává například za Středočeským krajem.


Nedostatek peněz na mzdy odrazuje od práce v domovech odborníky s vyšším sociálním a zdravotnickým vzděláním. Mnoho klientů v domovech důchodců však potřebuje zvýšenou péči - trpí Alzheimerovou chorobou, stařeckou demencí nebo psychickými nemocemi. Převážně se o ně starají ošetřovatelky se základním vzděláním, jež prošly stopadesátihodinovým vzdělávacím kurzem, stanoveným zákonem.


"Práce v domovech důchodců a v domovech pro zdravotně postižené je těžká. Vyčerpává tělesně i duševně a platy se pohybují pod celostátním průměrem. Zaměstnanci se hodně střídají, ale v žádném domově jich nechybí tolik, aby se tam omezovala péče o klienty," konstatovala vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu Ludmila Šlechtová.


Liberecký kraj žádal pro letošní rok od ministerstva na sociální služby 420 milionů. "Dostali jsme zatím jen 293 milionů korun, zhruba o 30 milionů korun méně než loni," uvedla Šlechtová.


V kraji skončil loni v prosinci kvůli nedostatku peněz s celodenní péčí o klienty soukromý stacionář Rváček pro tělesně a duševně postižené v Lomnici nad Popelkou. V minulosti jich tam bylo až 30 a do roku 2006 tam ve všední dny i přespávali. "Každodenní provoz jsme zrušili hlavně proto, že v Česku chybí průhledný systém financování sociálních služeb. Při poskytování peněz nerozhoduje vždy pouze kvalita předložených projektů. Velkou roli hrají protekce a klientelismus. A občanská sdružení nebo církve většinou nedokážou konkurovat zařízením, která patří státu nebo krajům," řekla ředitelka stacionáře Jana Tunysová.


Podle opozičního krajského zastupitele Martina Půty (Strana pro otevřenou společnost) nerozděluje kraj peníze do sociálních služeb spravedlivě. "Pomáhá hlavně svým zařízením, jsem pro větší rovnoprávnost," podotkl Půta.


Králíčková žádala, aby Liberecký kraj věnoval letos na granty pro sociální služby 25 milionů korun. "Peníze potřebují hlavně místní pečovatelské služby a malé neziskové organizace, jež pomáhají sociálně slabým. Místo 25 milionů jsme ale získali jen 2,4 milionu korun. Našim krajským zařízením z nich nedáme nic," uvedla Králíčková.