Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Socialní demokraté loví nového lídra

Archiv

Zpráva překvapila libereckou ČSSD právě v době, kdy se sešel krajský výkonný výbor, aby posoudil pozici Krause ve volebním regionu. Většina přítomných vyslovila Krausovi důvěru, řekl  člen jeho výboru Karel Dolejší. Nového lídra zvolí zřejmě počátkem března.


"Neměli jsme informace, které by zmenšovaly naši důvěru v něj," řekl Dolejší.


Podle něj byl Kraus v regionu silnou osobností, za kterou bude obtížné najít náhradu. Krajský výbor zatím nejednal o možném nástupci. Manažer firmy Diamo Robert Dušek, který je druhý na krajské kandidátce, se jím podle Dolejšího zřejmě stát nemůže. "Nemá dost zkušeností, náš předpoklad byl, že vedle Krause teprve vyroste," dodal. Nový lídr bude s největší pravděpodobností zvolen až na krajské programové konferenci 3. března.


"Možná to bude někdo úplně nový, nebo si půjčíme nějakou osobnost z jiného regionu," naznačil Dolejší. Přestože pro většinu sociální demokratů bylo odstoupení Krause šokem, někteří členové strany tento krok čekali.


"Myslel jsem si, že to vygraduje a situaci se nepodaří ustát," přiznal předseda českolipské ČSSD Karel Kapoun.


ČSSD si dělá v Libereckém kraji ambice na alespoň tři místa ve sněmovně. Na polovinu své kandidátky dala starosty nebo místostarosty z měst a obcí Libereckého kraje. Na pátém místě figuruje bývalý předseda hornických odborů Cyril Zapletal a na patnáctém bývalý skokan na lyžích Pavel Ploc. Současný poslanec Oldřich Němec, kterého předsednictvo ČSSD vyřadilo v sobotu z kandidátky na Liberecku, byl na čtrnáctém, nevolitelném místě. Dnešní krajský výbor se jeho postavením ve straně vůbec nezabýval.


----------------


Osmačtyřicetiletý Michal Kraus je služebně nejstarším poslancem českého parlamentu, ve sněmovně nepřetržitě zasedal téměř 20 let. Byl členem KSČ, po roce 1989 prošel několika stranami, až v roce 1993 zakotvil v ČSSD.


Výrazný posun mezi politickou špičku se Krausovi podařil až v minulém roce - v lednu se stal předsedou krajské organizace ČSSD v Libereckém kraji, o měsíc později stanul v čele poslaneckého klubu ČSSD a v červnu se stal šéfem vlivného rozpočtového výboru sněmovny. V červenci ho vláda jmenovala zmocněncem pro mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009.


Michal Kraus se narodil 1. října 1957 v Konici na Moravě. Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Pardubicích, v letech 1980 až 1984 byl mistrem republiky ve svazarmovských branných vícebojích. Politickou kariéru zahájil v roce 1986, když se stal poslancem České národní rady; o dva roky dříve vstoupil do komunistické strany. V říjnu 1991 komunistickou stranu opustil a patřil k zakladatelům Demokratické strany práce, krátce byl i jejím předsedou, než z ní v květnu 1993 vystoupil. V roce 1992 kandidoval do ČNR jako nezávislý na kandidátce moravistického hnutí HSD-SMS. Do sociální demokracie vstoupil v květnu 1993. Od roku 1996 byl místopředsedou rozpočtového výboru sněmovny a od roku 2002 do konce loňského roku předsedou dozorčí rady Fondu národního majetku.


Michal Kraus je ženatý a má dvě dcery a syna.