Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Smrt novorozenců nalezených v Ralsku zůstane bez trestu

Archiv

Původně jí hrozilo 12 až 15 let vězení. Trestný čin se však nepodařilo prokázat, uvádí dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


"Soudní znalci totiž nemohli potvrdit, zda děti po narození žily," řekla deníku liberecká státní zástupkyně, která se případem zabývala Důvodem podle ní bylo to, že těla obou chlapců byla ve značném stupni rozkladu. "Tělíčka ležela několik týdnů zabalená ve třech igelitových taškách a plastikovém batohu. Proces urychlilo velmi teplé počasí i to, že v místě, kde batoh ležel, neproudil vzduch," vysvětlila státní zástupkyně.


"Znalci pouze určili, že šlo o životaschopné děti. Víc ale s jistotou říci nemohli," dodala. Mrtvé novorozence nalezli v bývalých kasárnách v Ploužnici pokročilém stádiu rozkladu dva mladíci. Z pitvy pak vyplynulo, že šlo o dvojčata chlapců, která se narodila v sedmém měsíci těhotenství. Do vyšetřování byl nasazen speciální tým policistů. Odebírání slin pro analýzu DNA se podrobily dvě stovky místních žen ve věku od 15 do 55 let. "Vzorky se porovnávaly s DNA novorozenců. Tak jsme se dostali k ženě, která děti porodila," popsala postup severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.


Matka policii přiznala, že děti porodila živé a do septiku odnesla. Těhotenství tajila proto, aby zachránila vztah se svým druhem. Usnesení státního zastupitelství není pravomocné.


"Pokud vím, ještě si usnesení nepřevzala," uvedl advokát obviněné ženy. Rozhodnutí bude ještě zkoumat Nejvyšší státní zastupitelství v Brně.