Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Smršť poškodila v Libereckém kraji přes 60.000 m3 dřeva

Archiv

Ve státních lesích padlo v kraji kolem 30.000 metrů krychlových. Vichřice poslala k zemi především tisíce smrků, borovic, ale i listnatých stromů a pustošila také městské, obecní a soukromé lesy. V porostech s nejrozsáhlejšími polomy hrozí lidem úrazy a měli by se jim vyhnout. ČTK to dnes řekl ředitel Lesů ČR v Libereckém kraji Ludvík Řičář.


"O celoplošném zákazu vstupu do státních lesů neuvažujeme. Na cesty k polomům však umístíme varovné cedule," prohlásil Řičář. Do poškozených porostů míří především houbaři. Liberecký mykolog Zdeněk Pelda viděl v minulých dnech velmi mnoho popadaných nebo nebezpečně ohnutých stromů a své kolegy varuje, ať je velkým obloukem obejdou.


Ve Vojenských lesích Mimoň na Českolipsku a Mladoboleslavsku poničila vichřice 20.000 až 25.000 metrů krychlových dřeva. "Šlo hlavně o borovice, ale také o listnaté stromy," dodal ředitel vojenských lesů Jiří Janota. Stromy vichřice vyvrátila nebo popraskaly. Metr krychlový dřeva odpovídá jednomu smrku v mýtním věku asi 100 let.


Na území národního parku v západních Krkonoších, které leží na Semilsku, větrná smršť poškodila přibližně 4000 metrů krychlových dřeva. "Vichřice letěla údolím Jizery přes Víchovou a stočila se k Hrabačovu a k Jilemnici a na druhou stranu na Semily," uvedl mluvčí správy parku Radek Drahný. V městských lesích v Jilemnici padlo zhruba 1500 až 2000 metrů krychlových dřeva. Smršť zdevastovala v Jilemnici zámecký park a zničila také vzrostlé stromy v okolí fotbalového hřiště a v areálu nemocnice. "V zámeckém parku musíme zlikvidovat 47 stromů, dalších 26 vichřice poškodila a pravděpodobně je porazíme," uvedl jilemnický hajný Jiří Rezler. Podle něj se chystá vyhlášení zákazu vstupu do městských lesů. Hrozí to, že se tam zřítí nalomené nebo polovyvrácené stromy. "Půda je podmáčená a neudrží je," vysvětlil Rezler.


Na lidi mohou také spadnout ulomené větve, které uvízly v korunách. Státní lesy chtějí polomy odstranit do dvou měsíců, aby zabránily šíření hmyzího škůdce kůrovce ve smrkových porostech. Právě nyní se rojí druhá generace kůrovce. "Vyvrácené stromy lze většinou použít na stavební dřevo a na řezivo, popraskané pouze jako mnohem levnější palivové dříví," řekl Řičář.


Čtvrteční větrná smršť nenapáchala v Libereckém kraji tak velké škody jako orkán Kyrill v lednu 2007 a vichřice Emma v březnu 2008. Kvůli orkánu Kyrill a dalším menším větrným polomům a kůrovci vytěžily Vojenské lesy v roce 2007 asi 80.000 metrů krychlových dřeva. Na území státních lesů se v Libereckém kraji muselo kvůli kalamitě vytěžit v roce 2007 přes 210.000 metrů krychlových dřeva. Vojenské lesy po Emmě z polomů odstranily asi 50.000 metrů krychlových dřeva, státní lesy asi 40.000 metrů krychlových. V městských lesích v Jilemnici jsou nyní škody o něco větší než po Emmě, ale menší než po Kyrillovi.