Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Služby pro cyklisty a bruslaře se na Liberecku pomalu zlepšují

Archiv

V kraji mají bruslaři i cykloturisté na rozdíl od německého pohraničí málo kvalitních tras, zjistila ČTK.


Mezi místa, kde najdou dobré zázemí cyklisté i bruslaři, patří kemp Kristýna u Hrádku nad Nisou. Nachází se v něm půjčovna kol i bruslí. "Nabízíme 20 párů bruslí a je o ně velký zájem. Turisté si je půjčují i na celý den. Využívají asfaltové okruhy kolem Kristýny a vyrážejí také na kvalitní cesty do nedaleké německé Žitavy a okolí. Brusle po odevzdání vydezinfikujeme speciálním sprejem," uvedl předseda představenstva společnosti Kristýna Radek Petr.


V Libereckém kraji krouží bruslaři nejvíce na Českolipsku - na bývalém vojenském letišti v Ralsku, na asfaltových mimoňských stezkách, na cestě z České Lípy do Vlčího dolu a na cyklostezce Varhany z České Lípy ve směru do Kamenického Šenova. Stejné trasy si oblíbili i cyklisté. "Bohužel vedou odlehlými místy a až na výjimky u nich schází restaurace nebo alespoň stánky občerstvením," řekl ČTK Ivan Filipec z Klubu českých turistů.


Bruslaře láká rovněž silnice s rovným asfaltovým povrchem kolem přehrady Souš v Jizerských horách. Jezdí po ní málo aut a vede po náhorní plošině až k chatě na Smědavě. Hotel Montanie u Souše nabízí na svých internetových stránkách bruslařům snídaně, svačinové balíčky na cestu i další jídla.


Sportovním areálem v Liberci - Vesci procházejí tři různě obtížné bruslařské okruhy. Vedou po tratích, kde se konalo mistrovství světa v klasickém lyžování. Inlinistům slouží ve Vesci bufet se základním občerstvením. Internetové stránky www.inlajn.cz pořádají ve Vesci odpolední kurzy bruslení pro začátečníky i mírně pokročilé. Vyjdou na 200 korun. Bruslaři vyrážejí také na cyklostezku kolem řeky Nisa v Liberci. Na úzké, leckdy přeplněné cestě si však překážejí s cyklisty a hrozí tam pády a úrazy. Bruslaři našli útočiště i na několikakilometrové cyklostezce z Turnova k Bartošově peci a na dobré asfaltové cestě u nedalekých Hodkovic nad Mohelkou. V okolí turnovské stezky občerstvení nechybí, přímo na ní ale není. Na začátku hodkovické cyklostezky stojí bufet u tenisových kurtů.


Liberecký kraj protínají cyklotrasy, dlouhé zhruba 2100 kilometrů. Většinou ale vedou po komunikacích určených také pro automobilovou dopravu. Cyklisté míří hlavně do Českého ráje, do Jizerských hor, do Ralska nebo k Máchovu jezeru.


V Českém ráji najdou cykloturisté slušné zázemí na velmi v kempu v Sedmihorkách. V kempu je půjčovna kol a také pojištěná úschovna pro desítky bicyklů. Mohou si je tam odložit ubytovaní hosté i projíždějící turisté. Kola se dají umýt, údržbáři z kempu je dokážou opravit. Cyklistům slouží sprchy, restaurace vaří rovněž lehčí jídla.


Z penzionu Selský dvůr v Raspenavě na Frýdlantsku vozí na hřebeny Jizerských hor cyklisty mikrobus. Pronájem osmimístného mikrobusu na patnáctikilometrovou cestu k chatě Smědava vyjde na 300 korun.


V Libereckém kraji se rozrůstají služby pro extrémní cyklisty. Například na Ještědu jim slouží dvě sjezdové tratě s přírodními i dřevěnými klopenými zatáčkami, skoky, kládami nebo s lávkami. Další sjezdová trať se připravuje na Liberecké sjezdovce. Budou na ní přenosné překážky. Cyklistům převáží lanovka kola zadarmo, v ještědském areálu najdou půjčovnu horských i sjezdových kol, servis, prodejnu cyklodoplňků, bezplatnou myčku kol a restauraci a kiosek s občerstvením.