Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Škola pro příslušníky Vězeňské služby bude možná trvat déle

Archiv

Noví zaměstnanci Vězeňské služby by získali více znalostí a zkušeností pro svou práci. ČTK to dnes řekl ředitel Institutu vzdělávání Vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem Oldřich Horna.


"Pro začínající příslušníky jsou silnými protivníky hlavně vícekrát trestaní pachatelé a delší teoretická výuka a také praxe ve věznicích jim prospěly," dodal Horna.


Minulý rok se ve strážském institutu připravovalo 350 uchazečů na práci mezi uniformovanými příslušníky Vězeňské služby a asi 170 dalších se učilo pro jiná povolání. Za deset let existence prošlo strážskou školou zhruba 6500 uchazečů o zařazení mezi uniformované příslušníky Vězeňské služby. Jde o počet odpovídající přibližně 85 procentům současného stavu uniformovaných příslušníků Vězeňské služby. Podle náměstka generálního ředitele Vězeňské služby Zdeňka Kreuzziegera ale největší vlna odchodů již skončila a situace s personálem se stabilizuje.


"Snažíme se vytvářet zaměstnancům takové podmínky, aby ve službě vydrželi deset i 20 let. Pomůže nám i přijetí zákona o služebním poměru," konstatoval Kreuzzieger.


Ne všichni studenti strážského institutu zvládnou závěrečné zkoušky. Při posledních neuspěl neuspěl ze 150 přibližně každý sedmý. Škola pro budoucí uniformované příslušníky se skládá ze tří měsíců výuky a pěti měsíců praxe ve věznicích, kde se o nováčky starají jako patroni dlouholetí zaměstnanci.


"Známka z praxe je při zkouškách nejdůležitější," upozornil Horna.


Institut pečuje rovněž o celoživotní vzdělávání zaměstnanců Vězeňské služby. Nabízí jim téměř 100 odborných kurzů. Kromě jiného je učí, jak se bránit stresu z dlouhodobého přímého kontaktu s odsouzenými. Strážský institut si vyměňuje zkušenosti s podobnými školami hlavně v Polsku, Německu a na Slovensku. Spolupracuje také s pedagogickými fakultami českých vysokých škol. Před rokem 1989 byli budoucí zaměstnanci českých věznic ve škole sedm týdnů. Naopak v Norsku stráví nyní ve škole dva roky.


"Úroveň zaměstnanců Vězeňské služby se zlepšuje. Díky vzdělávání nevidí v odsouzených pouze darebáky, ale lidi s nimiž se dá pohnout k lepšímu," shrnul ředitel věznice v Jablonci nad Nisou - Rýnovicích Bohuslav Baudyš.