Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Sklářská společnost Egermann připravuje obnovení výroby

Archiv

Egermann už začal vysoušet sklářskou pec, aby mohl v pátek zapálit hořáky a postupně připravit obnovení výroby. Naplno by se měla rozjet od pondělí 3. srpna, řekl dnes ČTK majitel sklárny Robert Uksa.


Sklárna Egermann je známá výrobou luxusního skla dekorovaného červenou glazurou. "Zakázky máme, problémem byly ceny vstupů, hlavně plynu a zlata," poznamenal Uksa. V průběhu odstávky investovala firma deset milionů korun do vybudování nové dvanáctipánvové pece. Je postavena podle osvědčené technologie a její provoz by měl být úspornější. Podle Uksy ale především umožní v menším množství vyrábět najednou řadu barevných odstínů. "Bylo to po třech letech poprvé, co sklárna stála, využili jsme toho k opravám a investicím, které se za provozu dělat nedají," dodal majitel.


Návrat do práce nabídl Uksa všem zaměstnancům, ne všichni ale nastoupí. "Několik lidí požádalo, aby mohli nastoupit až od září, pár pracovníků si našlo jinou práci a někteří zatím nemají vůbec zájem se vrátit," řekl Uksa. Prostřednictvím úřadu práce proto nabízí uplatnění sklářům propuštěným z Crystalexu i dalších skláren v regionu. Českolipský úřad práce eviduje takových uchazečů několik set, jen zastavení výroby v novoborském Crystalexu připravilo o práci na 1300 sklářů.


Na Českolipsku přišli od začátku roku o práci nejen lidé z Crystalexu. Desítky lidí propustil také výrobce optických čoček pro automobily Docter Optics ve Skalici, propouštěla také Preciosa - Lustry v Kamenickém Šenově a další sklárny. Propouštěli i dodavatelé součástí pro automobilový průmysl. Na konci června tak bylo na Českolipsku bez práce 7200 lidí. "S mírou nezaměstnanosti 13,2 procenta máme pátou nejvyšší nezaměstnanost v zemi," řekla dnes ČTK mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová. K dispozici bylo podle ní asi 590 volných míst, a na každé tak připadalo více než 13 uchazečů.